Gorivo iz odpadnih pnevmatik
V zraku · buzz buzz

Izrabljene oz. odpadne pnevmatike so velik ekološki problem. Zaradi vulkanizacije jih je izredno težko reciklirati. Večina je tako obsojena na propadanje na odlagališčih, a zahvaljujoč podjetju Green Distillation Technologies (GDT) se jim obeta lepša prihodnost. Idej za predelavo pnevmatik je bilo že mnogo, a verjetno še nobena ni bila boljša od tega zagonskega podjetja, ki jih želi uporabiti za izdelavo goriva.

Gorivo iz odpadnih pnevmatik je ideja avstralskega podjetja Green Distillation Technologies. Do njega pride s kemično predelavo pnevmatik. Uporablja posebno metodo predelave, s katero pnevmatike razpadejo na nafto, ogljik in jeklo (gre za proces podoben pirolizi, to je postopku razkroja snovi pri visokih temperaturah). Za postopek pnevmatik ni treba predhodno poslati v razrez, prav tako je ta brez vsakršnih izpustov. Iz ene pnevmatike je mogoče dobiti tudi do štiri litre nafte in prav toliko ogljika ter poldrugi kilogram jekla.

Iz pnevmatike za tovorna vozila dobimo še precej več, in sicer do kar 28 litrov nafte ter 11 kilogramov jekla in 28 kilogramov ogljika. Iz sedemtonske pnevmatike lahko iztisnejo celo do tri tisoč litrov goriva, ki ga je mogoče mešati z dizelskim. Raziskave so pokazale, da se v tem primeru izpusti dizla zmanjšajo za 30 odstotkov, zmogljivost motorja pa ostaja enaka, prav tako dodatek iz odpadnih pnevmatik kako drugače negativno ne vpliva na vozilo. Tovrstno gorivo je moč uporabljati tudi za kurjavo ali ga predelati v višjeoktanska goriva. Pri predelavi ni nikakršnih odpadnih delov, saj se predela celotna pnevmatika.

PREBERITE ŠE: Huck Norris – trak, ki preprečuje ‘gumi defekte’

Green Distillation Technologies naj bi letno predelal okoli 685 tisoč pnevmatik, kar je le tri odstotke od tega, kar Avstralci zavržejo na letni ravno. Letno na odlagališčih namreč konča kar 48 milijonov avtomobilskih pnevmatik. Materiala jim torej zlepa ne bo zmanjkalo.

Galerija – gorivo iz izrabljenih pnevmatik

Gorivo iz odpadnih pnevmatikOdpri galerijo

Končno legitimen razlog, da smo lahko leni! Zvezdniki v mladih letih. Redke fotografije zvezdnikov v mlajših letih, ki jih še niste videli Nenavadne uporabe kondoma Alternativne uporabe kondoma, ki nimajo veze s seksom Tuji mediji o Sloveniji in Melanii Trump. Svetovni mediji Sloveniji po izvolitvi Trumpa pojejo hvalnice · · ·