Michael Phelps OI Rio 2016
Utrip mesta · šport

Manj kot 14 dni nas še loči od začetka poletnih olimpijskih iger v Riu, ko se bodo sodobni gladiatorji znova spopadli za medalje najbolj čislanega leska. Tudi na OI Rio 2016 bodo časomerilci Omega merili stotinke in tisočinke, ki bodo določile dobitnike kolajn. Med kandidat zanje bo že petič tudi plavalec Michael Phelps, ambasador znamke Omega, ki je leta 2008 na OI osvojil kar osem zlatih medalj in s tem presegel dosežek Marka Spitza iz leta 1972. Z odličnim ameriškim plavalcem smo se pogovarjali pred njegovim skorajšnjim odhodom v Latinsko Ameriko.

Za Michaela Phelpsa, ambasadorja znamke Omega, bodo to že pete olimpijske igre po Sydneyju 2000, Atenah 2004, Pekingu 2008 in Londonu 2012. Do danes je ta Američan osvojil že 22 olimpijskih odličij (je največkrat odlikovani olimpijec vseh časov), od tega kar 18 zlatih ter po dve srebrni in bronasti. Prisega na Omegino uro Speedmaster Dark Side of the Moon Black Black, druge podrobnosti o njem pa izveste v spodnjem intervjuju.

PREBERITE ŠE: Rio 2016: najbolj seksi športnice, ki bodo nastopile na olimpijskih igrah v Riu

Intervju – Michael Phelps, plavalec:

Ste največkrat odlikovan olimpijec vseh časov. Kaj vas žene k nadaljevanju?

Preden pospravim kopalke, imam še nekaj nedokončanih poslov. In dejansko uživam biti spet v vodi. Leto 2012 je bilo zame precejšen izziv. Zdaj pa se počutim kot otrok in občutek je izjemen.

Se veselite kulture in vzdušja v Riu?

To so moje pete olimpijske igre. V Braziliji sem bil že nekajkrat in videl sem, kako navdušeno je mesto, ker lahko gosti olimpijske igre. Neverjetno je. Mislim, da bosta energija in vzdušje v mestu poskrbela za prav posebne olimpijske igre. Tega se najbolj veselim – izkusiti hočem vse, kar lahko mesto ponudi. Rio bo dal vse od sebe.

Pri tekmah je pogosto odločilen le trenutek. Kaj lahko plavalec med treningom ali med tekmo naredi, da pridobi tisto majhno prednost?

Ko prideš na tekmo, ne moreš spremeniti tega, kar si naredil pred šestimi ali tremi meseci. Kar si naredil, je narejeno. Samo stopim na odrivno mesto in tekmujem. Kakršenkoli bo rezultat, si ga bom zaslužil. Naučil sem se, kako pomembno je, da na treningu izboljšaš obrate in začetke ter delaš na tehniki zamahov.

Tudi sami ste bili del precej napetih tekem, sploh leta 2008. Kako pomembna je pri plavanju natančnost opreme za merjenje časa?

V svoji karieri sem bil del veliko tekem, v katerih je odločala desetinka sekunde ali celo manj. Leta 2008 sem dobil zlato medaljo pri plavanju na 100 metrov prsno in drugouvrščenega premagal za stotinko sekunde. Gre za najmanjšo razliko v plavanju, ki lahko določi zmagovalca. Oprema Omega je dokazala, da sem bil prvi. Imeti najboljši sistem za merjenje časa na svetu je nedvomno prednost za nas, saj jasno pokaže zmagovalca. Ure Omega uporabljam na večjih državnih in mednarodnih dogodkih in res so najboljše. Prava čast je, da so odgovorni za merjenje časa.

Sami ste se že zapisali v zgodovino. Kaj pa bi svetovali bodočim generacijam plavalcev? Kako lahko pustijo svoj pečat?

Odraščajočim otrokom bi rekel, naj nikoli ne obupajo. Vsi bodo prišli do točke, ko se stvari ne bodo odvijale najboljše. A mislim, da je ključnega pomena, kaj pravi vaše srce. Če si nekaj želite dovolj močno, nič ne bo stalo na vaši poti do cilja. Že kot otrok sem rekel, da hočem postati najboljši plavalec vseh časov. Sem si leta 2000, ko se je začelo moje potovanje, mislil, da bom danes sedel tu? Ne. Sem pa o tem sanjal. Verjel sem, da mi lahko uspe, in nikoli nisem odnehal.

Koliko let ste imeli, ko ste ugotovili, da hočete biti najboljši?

Ko sem imel 15 let, sem agentu rekel: »Spremeniti hočem svet plavanja.« Kaj je to takrat pomenilo, ne vem. A takrat sem vedel, kar vem danes – ne maram izgubljati. V stvareh, ki se jih lotim, hočem biti najboljši.
Ni bilo pomembno, če sem bil utrujen, lačen ali se mi ni ljubilo. Vedno sem dal vse od sebe. Nisem poznal besed »ampak« in »če«, kar je bilo med kariero zame zelo pomembno. Nisem dovolil, da bi me kaj oviralo, šel sem na vse ali nič.

Vam je družina pri tem pomagala?

Odraščal sem v hiši s tremi ženskami in moja mama je bila, in še vedno je, ena od najbolj delavnih žensk, kar jih poznam. Vzgojila je tri otroke in poskrbela, da smo imeli vse potrebno, ob tem pa je dokončevala svoj doktorat. Neverjetno. Dala nam je priložnost za uspeh. Naučila nas je ogromno življenjskih lekcij in brez nje ne bi bil, kjer sem. Že biti priča trdemu delu, ki ga je mama vložila v vse, kar je počela, hkrati pa je vseeno našla čas zase, je bila za nas izjemna lekcija.

Kateri izdelek Omega je trenutno vaš najljubši?

Pri podjetju Omega mi je najbolj všeč, da ne izdelujejo ur, ki jih vidiš vsak dan. Vsak kos je tako drugačen in poseben. Nočem imeti enake ure kot nekdo, ki hodi po ulici mimo mene, hočem nekaj popolnoma drugačnega. Trenutno imam uro Dark Side of the Moon. Toliko različic obstaja. Obožujem Black Black, linije so tako čiste in klasične. Omega vedno ponudi nekaj, česar ne vidiš vsak dan. Sam imam rad nekaj, kar mi pade v oči in ob čemer pomislim: »To uro moram imeti.«

Je to najbolj neumen avtogol v zgodovini? Je to najbolj neumen avtogol v zgodovini nogometa? 100-odstotno naraven longboard Logan Blvd. 31 & Change – 100-odstotno naraven longboard Nožni pikado je kombinacija nogometa in pikada. Nožni pikado – ko pikado sreča nogomet PicMonkey Collage Nike končno z nedrčki za večja oprsja · · · ·