Dirkalnik brez dirkača
Utrip mesta · mobilno

Se tudi tebi zdi formula 1 dolgočasna? Morda pa strast do formule v vas prebudi novo svetovno prvenstvo znotraj formule E (serija, kjer namesto bencinskih hlapov preskakujejo električne iskre), ki ga je naznanila Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA), imenovano Roborace. In kaj je pri tem prvenstvu tako posebnega? Potekalo bo brez voznikov, drzen koncept dirkalnika pa si lahko podrobneje ogledate v nadaljevanju.

Bomo v prihodnje spremljali formulo brez voznikov? Roborace je namreč novoustanovljeno prvenstvo znotraj formule E (enourna preizkušnja bo potekala dve uri pred začetkom ePrixa). FIA je za glavnega oblikovalca dirkalnika imenovala Daniela Simona, oblikovalca futurističnih vozil, ki je znan po svojih delih v znanstvenofantastičnih filmih, kot sta Tron: Zapuščina in Pozaba, oblikoval je tudi že Bugattije pa drone, motocikle in vesoljske ladje.

PREBERITE ŠE: Jaguar se s formulo E vrača na dirkališča

In kdo bo prevzel krmilo dirkalnikov v svetovnem prvenstvu Roborace? Kdo drug kot umetna inteligenca. Prva dirka bo na sporedu že med sezono 2016/17 formule E. Dizajn bolida si lahko ogledate v zgornjem posnetku, pravila tekmovanja pa so sledeča. Obstoječe ekipe formule E bodo imele pravico do modifikacij programske opreme (vsi dirkalniki bodo sicer enaki), prepovedano pa bo posegati v sam dirkalnik. Vsaka izmed desetih ekip bo nadzorovala dva, udeležba pa ni obvezna. In kaj je namen prvenstva? Izboljšati razumevanje avtonomne tehnologije in razvoj tehnologij prihodnosti.

Dirkalnik brez dirkačaOdpri galerijo
Tesla model 3 Tesla model 3: avto, za katerega je večja vrsta kot za novi iPhone Pametno vetrobransko steklo Samsung Smart Windshield Samsung Smart Windshield: pametno vetrobransko steklo za motor Spyker C8 Preliator Spyker C8 Preliator: nizozemski stroj za podiranje rekordov Akrapovič in BMW Kdo bo koga? BMW S 1000 RR vs. BMW M3 z izpušnim sistemom Akrapovič ·