132049756
Utrip mesta · destinacija

Zima se bliža, prve otvoritve smučarske sezone so že mimo, vsak konec tedna pa se nam odpira več možnosti uživanja na snegu. V sosednji Avstriji Slovenci najraje obiskujemo smučišča v deželah Koroški, Štajerski in Salzburški. Skoraj vsi smučarski centri nas v letošnji sezoni presenečajo z novostmi, ki jih je preveč, da bi lahko vse našteli, zato vam predstavljamo štri: njihove strmine, možnosti zabave in dodatno ponudbo.

Salzburška – Kaprun
Majhna vasica pod mogočnim ledenikom Kitzsteinhorn, smučarje vabi skoraj vse leto, saj ledenik ponuja smučanje na višini do 3029 metrov in najbolj zagrizeni so se na ledenik podali že oktobra. Ostali bomo svoje smučarske sposobnosti lahko razvijali na 138 kilometrih smučišč dolgo v pomlad. Poleg ledenika nam adrenalinske vožnje po črnih progah ponuja Schmittenhöhe s devetimi smukaškimi progami, družine pa se zabavajo na 68 hektarih površine na Maiskoglu, kjer se otroci učijo prvih zavojev. Ob večerih se zabava nadaljuje v planinskih kočah in v barih v Kaprunu in Zell am Seeju. Ker pa intenzivna aktivnost na smučiščih in zabava v večernih in nočnih urah zahteva ogromno energije, si baterije lahko napolnimo v povsem novem centru dobrega počutja Tauern Spa, ki ga so ga odprli novembra. 48.000 kvadratnih metrov velik kompleks ponuja ogromno wellness oazo s panoramskimi saunami, aromatičnimi kopelmi, 25 metrskim notranjim bazenom zunanjim bazenom in seveda liksuznim hotelom s štirimi zvezdicami.

Salzburška – Obertauern
Največja prednost, s katero se priznani salzburški zimskošportni kraj tako rad postavlja, je njegova lega. Le slabih 200 kilometrov oddaljena od Ljubljane, je ‘avstrijska skleda snega’ nadvse priljubljena destinacija. Edinstvena ni zgolj prometna, temveč tudi višinska lega. Središče kraja leži na nadmorski višini 1740 m, smučarske proge se razprostirajo vse do višine 2526 metrov. Popolne zimskošportne razmere od konca novembra do začetka maja omogočajo dolgoročno načrtovanje dopusta ali le spontan izlet ob koncu tedna. Žičnice najvišje ležečega smučarskega kraja dežele Salzburg so začele obratovati že 18. 11. in ko drugje hrepeneče čakajo prve snežinke, karvarji in deskarji na Obertauernu že uživajo na širokih progah. V številnih gostiščih in hotelih Obertauerna visijo fotografije, ki prikazujejo legendarno skupino The Beatles na vratolomnih strminah smučišča Obertauern. Bili so soutemeljitelji mednarodnega slovesa, ki ga Obertauern ohranja in povečuje že skoraj 40 let. Bolj kot pomembni gostje sta Obertauernu legendarni sloves prinesla njegova infrastruktura in povezanost žičniških naprav. Z vsake točke v kraju je le nekaj minut hoda do središča smučarskega dogajanja. Proge so tako premišljeno oblikovane, da je mogoče presmučati vse proge bodisi v smeri urinega kazalca bodisi v nasprotni smeri in se vedno znova vrniti na izhodiščno postajo. Ta ‘perpetuum mobile’ smučanja se imenuje Turski krog, 26 modernih žičniških naprav pa služi kot povezovalni člen za 100 kilometrov prog. Obertauern ne sodi v ligo prvakov le zaradi svojih gladkih prog. Strmina ‘Gamsleiten 2′ nudi eno najbolj strmih grbastih prog v Evropi, ki predstavlja izziv najboljšim smučarjem in deskarjem na snegu. Slednjim je na voljo dodatna zabava v deskarskem parku Longplay-Snowboard-Park, kjer je mogoče najti vse, kar si srce ljubiteljev deskanja lahko poželi: od ‘začetniških linij’ do ‘rejlov’ ter ‘boxov’ in skakalnic. Proga Edelweißbahn, ki je dolga 1,5 kilometra, vsak ponedeljek in četrtek od 19. do 22. ure nudi možnost nočne smuke. Obertauern je za svojega vzela še ena zaključena družba, in sicer snežni kajtarji.

Povsem zgoraj veliko dogaja
Zabava po smučanju in nočno življenje sta v Obertauernu zelo pisana. Množice v diskotekah in klubih zabavajo DJ-ji iz evropskih prestolnic in tako kot na vseh zimskih modnih brveh tudi tu velja pravilo: videti in biti viden. Od zimske otvoritve konca novembra do zaključka sezone v maju si prireditve sledijo ena za drugo. Mednarodno smučarsko odštevanje do 12. 12. 2010 vabi s privlačnimi pavšali, ki vključujejo tudi vstopnine za obisk koncertov na prostem.

Štajerska – Schladming
Najbolj znano štajersko smučišče si je zaradi 83 smučišč, 2054 kilometrov tekaških prog, 1389 kilometrov pohodniških poti, 67 sankaških prog, 85 drsališč, 18 zabavnih parkov, 18 snežnih kanalov in 9 termalnih toplic zasluženo nadelo naziv najlepši fitnes na svetu.

Poleg športnih aktivnosti je v Schladmingu vedno poskrbljeno tudi za odlično zabavo. Smučarsko sezono tako letos odpira ameriška superzvezda Keisha s skupino One Republic.

Odmevne zimske prireditve na Štajerskem so v hladnem letnem času že vrsto let stalnica vsakoletnega programa. S Svetovnim prvenstvom v alpskem smučanju 2013 v Schladmingu ter Dvojnim svetovnim prvenstvom v deskanju na snegu in smučarskem prostem slogu na Kreischbergu 2015 bodo v naslednjih letih na programu vrhunske prireditve. To je seveda tudi razlog, da pridno investirajo v izboljšanje kakovosti smučiščih, prog in žičnic, skrajšanje čakalnega časa in hitrejši ter preprostejši dostop do vrhov. Tako so pripravljalna dela za Svetovno prvenstvo v alpskem smučanju 2013 v Schladmingu/Štajerska že v polnem teku: v prihodnjih mesecih bo okoli 26 mio. evrov investiranih v izgradnjo in ureditev nove dolinske postaje Planet Planai, kupolaste 8-sedežnice na območju Mitterhausa in nadaljnjega akumulacijskega jezera z vodo za proizvodnjo snega. Ko se bo decembra na Reiteralmu, kamor bodo investirali 13 milijonov evrov, odprla nova alpska koča neposredno ob progi, bo regija Schladming-Dachstein skupno štela 5 vasi s kočami s skupno 650 posteljami. Z okoli 50 posteljami bo ta nova koča štela med manjše, a zagotovo najbolj luksuzne koče. V kraju Pruggern prav tako nastaja 7 novih koč s 130 posteljami v vasi koč Hüttendorf Pruggern. Ta gorska vasica na smučišču Galsterbergalm se bo v zimski sezoni 2010/11 z okoli 250 posteljami uvrstila med največje gorske vasice s kočami na enem smučišču.

Prireditve profesionalcev
Poleg lepih prog in udobnih koč avstrijska Štajerska vsako leto stavi tudi na prizorišča mednarodnih zimsko-športnih prireditev. Termini, ki jih ljubitelji športa ne smemo zamuditi:

FIS svetovni pokal v nordijski kombinaciji Ramsau med 18. in  19. 12. 2010 (www.ramsau.com), FIS svetovni pokal v alpskem smučanju žensk v Semmeringu, veleslalom in nočni slalom, 28.−29. 12. 2010 (www.zauberberg.at), Svetovni pokal v smučarskem prostem slogu v snežnem kanalu na Kreischbergu 21. januarja 2011 (www.fissnowboardworldcup.com), FIS nočni slalom za moške na Planaiu, The Night Race 25. januarja 2011 (www.thenightrace.at) in Svetovni pokal v sinhronem smučanju na Rittisbergu 12. marca 2011 (www.ramsau.com).

Koroška – Osojščica (Gerlitzen)
Trije smučarski centri s 60 kilometri smučišč, dvoje toplice, pobočje namenjeno turnim smučarjem in tekačem na smučeh in eno mesto – tako bi lahko opisali zimsko turistično ponudbo Beljaka. V Osojščici, največjem smučarskem centru regije, so v poletnih mesecih uredili infrastrukturo, ki bo zagotavljala izdelavo umetnega snega, kar pomeni, da se smučarska sezona lahko začne že prej; letos so jo odprli 27. novembra. Umetni sneg bo razveselil tudi vse smučarje, ki so vzljubili lani odprto progo Klösterle West, saj bo sedaj omogočeno smučanje v dolino. Že lani smo lahko uživali tudi v smučanju po ‘Stella Rondi’, sistemu povezav med žičnicami in 13 smučišči, ki omogoča vožnjo po 35 kilometrih prog. Da bomo smučali le po sončnih progah, je pravilo naslednje: dopoldan smučamo proti vzhodu, popoldan pa proti zahodu. Deskarji na snegu lahko vadijo v Ski & Fun parku. Dodatna ponudba omogoča tudi polete z jadralnim padalom. Ko nas premaga utrujenost, se lahko udobno namestimo in uživamo v ponudbi 19 gorskih koč, restavracij in snežnih barov na smučiščih.


salzburg-98574025.jpg S filmi po Evropi paris_sladko Sladke radosti Pariza 161049515 Dunaj – antiteza dolgočasja 97483145-1514914305.jpg Brasilia – nič več dolgočasno glavno mesto · · ·