147028133
Utrip mesta · destinacija

Le malokatera država bivšega vzhodnega bloka je naredila tako velik korak v razvoju kot tri majhne baltske državice. Estonijo, najmanjšo med njimi, obiskovalci kujejo v zvezde.

Estonci v uspešno modno zgodbo povezujejo iznajdljivost, ki jim je pomagala v sovjetskih časih, skandinavski minimalizem in bogato folkloro, ki jo črpajo iz svoje preteklosti.

Na žalost je masovno potrošništvo preplavilo tudi ulice glavnega mesta Talin, kjer se bohotijo stojnice z baltskim jantarjem in ruskimi babuškami, z malce raziskovalne žilice pa bomo v kratkem času spoznali, da je Talin središče modne industrije, ki ni široko znana, a prav zato še bolj unikatna, drzna in inovativna.

Estonski ustvarjalci
Večje, znane modne znamke, kot na primer Baltman in Ivo Nikkolo, ki so del skupine Baltika Group, so zastopane tudi izven Estonije, v večini nakupovalnih centrov pa najdemo njihove prodajalne ali outlete. Mladi, še neuveljavljeni oblikovalci pa svoje kreacije mode željnim ponujajo v manjših butikih v centru Talina.

V svetu masovne hiperprodukcije je težko najti kakovostna oblačila, ki bi bila narejena po meri. Družinsko podjetje Gowri se je specializiralo prav v izdelavi klasičnih moških oblačil v drznih barvnih kombinacijah in iz najbolj kakovostnih materialov. Če klasične obleke nimajo na zalogi, jo izdelajo v treh tednih, cene pa se gibljejo okoli 550 evrov, za srajco boste moški odšteli 50 evrov. Kristina Viirpalu je oblikovalka, ki ima modo v genih, saj sta že njeni mama in babica imeli modni studio vse od petdesetih let prejšnjega stoletja naprej. V sfero slave so jo ponesla predvsem njena večerna oblačila, ki so večinoma unikatna, uporablja pa tradicionalna znanja in naravne materiale, še posebej estonski tekstil. Ne le pri oblačilih, estonski oblikovalci se uspešno kosajo s svetovno znanimi blagovnimi znamkami tudi v oblikovanju spodnjega perila. Linette je znamka spodnjega perila za vse, ki cenijo ženskost in udobje, Bonbon lingerie pa ženstvenost poudarja s perilom, ki je prefinjeno, obenem pa tudi izzivalno.

Ustvarjalna sila, ki stoji za znamko, je Tiiu Roosma, njena želja pa je, da bi s svojim perilom ženske osrečila in jim dvignila samozavest. Mladi estonski ustvarjalci, ne le oblačil, ampak tudi čedalje bolj uveljavljenega estonskega dizajna, svoje domislice razstavljajo v zanimivi prodajni galeriji Nu Nordik. Skandinavski dizajn namreč ni le danski, švedski ali finski, Estonija se je v velikem slogu pridružila svojim večjim in bolj znanim sosedam, kar pomeni, da mora vsak poznavalec sodobnega oblikovanja posedovati vsaj kakšen kos estonskega modnega ali industrijskega oblikovanja.

Modno spogledovanje s tradicijo
Estonska tradicija temelji na volni in platnu, pisane in bogato okrašene narodne noše prebivalcev, predvsem iz jugovzhodnih delov države, pa so po letih skrivanja in zanikanja v Sovjetski zvezi vstopile v estonsko modo in oblikovanje skozi glavna vrata. Na glavni nakupovalni ulici v Talinu, imenovani Viru, lahko v prodajalni Etno kupimo oblačila s tipičnimi estonskimi motivi pa tudi kuhinjske prte, posteljna prekrivala, volnene copate, broške, ki so navdih našle v estonskem nakitu, in ostale uporabne predmete.

Oblikovalka Liina Viira je bila rojena na Švedskem, a njeni starši so jo vzgojili kot zavedno Estonko in z leti se je njeno zanimanje za estonsko kulturo poglabljalo. Po končanem študiju in začetku uspešne kariere v Stockholmu se je leta 2006 vrnila v Talin in nekaj let kasneje se je rodila modna znamka NAiiV. Njene pletenine navdih iščejo v preteklosti, temelj njene ustvarjalne miselnosti pa je mešanje tradicionalnega in sodobnega.

Kar nekaj izdelkov pa lahko najdemo tudi med sprehodom po ozkih uličicah srednjeveškega mestnega jedra, ki je bilo po temeljiti prenovi po osamosvojitvi Estonije uvrščeno na UNESCOv seznam svetovne kulturne dediščine. Ob delu ohranjenega mestnega obzidja na koncu nakupovalne ulice Viru predvsem ruske ženske vsak dan na stojnicah prodajajo čudovite pletene izdelke s tipičnimi skandinavskimi vzorci, ki so v zadnjih letih zopet zelo modni. Volna je debela in težka, zato so jopice, puloverji, kape in rokavice najboljša zaščita pred nizkimi temperaturami na severu Evrope. Nasproti stojnic več prodajalnic ponuja zanimive in cenovno zelo ugodne izdelke iz platna, ki veljajo za ene najbolj priljubljenih spominkov iz Estonije. Srednjeveška uličica Katarina Käik je zanimiva zaradi ponudbe estonskih izdelkov in svojega srednjeveškega šarma.

Moda po sovjetsko
Talin nikoli ni bil tipično sovjetsko mesto, njegovi prebivalci so se tudi v najbolj sivih časih komunizma trudili ohraniti podobo srednjeveškega hanzeatskega mesteca. V zadnjih letih so staremu delu mesta vrnili sijaj, v njegovi okolici pa gradijo sodobno prestolnico 21. stoletja. A časi Sovjetske zveze so del zgodovine in za nekatere je nakupovanje na tržnicah, kjer so se dolga leta oskrbovali, del spomina na preteklost, za ostale pa nuja tudi v dandanašnjih dneh, saj so izdelki v mestu predragi. Balti Jaama Turg je tržnica, ki se nahaja za železniško postajo Bali Jaam, le nekaj minut hoda od starega mesta. Odprta je od ponedeljka do nedelje, od 8. do 16. ure, na njej pa bomo poleg svinjskih rebrc, jabolk in sira z malo truda med brskanjem po stojnicah z rabljenimi oblačili, sovjetskimi odlikovanji in starinskimi čajnimi seti našli kakšen presenetljivo lep kos vintage oblačil, ki ga bomo z lahkoto koristno uporabili. Govori se, da bodo tržnico v prihodnosti ukinili, kar je še eden od razlogov, da obiščemo ta ostanek polpretekle zgodovine v Talinu.

Capture Najlepši kotički Islandije 154041325 Jesenske prireditve, ki se jih v Nemčiji splača obiskati 146906445 Madrid – vroča modna zgodba Berlin2 Iz Berlina – z ljubeznijo · · ·