the beat goes on sonny and cher Luxury 13 Enchanting Facts About Moonstruck
V zraku · odnosi

O partnerstvu se učimo celo življenje! Kaj pa če bi nas temeljne resnice in modrosti o partnerstvu naučili kar naši starši. Je to recept za srečo?

Odnosi v primarni družini so velikokrat tisti, ki jih tudi sami prenašamo na naša prtnerska življenja. Odnos očeta do matere je to kar se nauči in zna sin. In slednji se do partnerice obnaša velikokrat kot je to videl pri očetu. Kaj bi bilo, če bi se starši zadevdali, da so del vzogoje tudi temeljne resnice in modrosti o partnerstvu.

Preverili smo različne zapise znanstvenikov, psihologov in družinskih terapevtov ter izbrali tiste življenske resnice, ki se nam zdijo najbolj bistvene.

Ljubosumje je zapisano v vaših genih.

Raziskava o vplivu DNK na ljubosumje, v kateri so znanstveniki preučevali odgovore 3000 dvojčkov (dvojčki so bili vključeni v raziskavo zaradi genetske podobnosti), je pokazala, da je tretjina nagnjenj k ljubosumju genetskega izvora.
Pomembno vlogo pa ima tudi vpliv okoljskih dejavnikov – predvsem dogodki, ki so se zgodili v našem življenju. Način, na katerega se odzovemo na idejo o partnerjevi izdaji, je odvisen od tega, kako smo vzgojeni, od ljudi in dogodkov v našem okolju.

Prijateljstvo

Čustvena povezanost je pomembna za zadovoljstvo zakoncev. Predstavlja kar 70 % sreče v razmerju, pravi raziskava o vplivu prijateljstva na srečo, produktivnost in zdravje. Če želite, da bi bil vaš odnos stabilen, morate razmišljati, na kakšen način boste izboljšali kakovost vajinega prijateljstva.

6 ur do boljšega razmerja

Obstaja razlika med uspešnim in neuspešnimi odnosi, pravi John Gottman, zakonski strokovnjak – uspešni pari izboljšujejo svoje medsebojne odnose tako, da poskušajo v razmerje vlagati dodatnih 6 ur tedensko.

To je formula, kako preživeti kakovosten čas s partnerjem:

POSLAVLJANJE:
S partnerjem se toplo poslovita, z lepo besedo – tako bosta oba imela pozitivne misli (10 minut časa na teden).
POZDRAVLJANJE: Ko ponovno vidite svojega partnerja, ga objemite in poljubite (6 sekund). Po poljubu se pogovorita, tako bosta zmanjšala stres (20 minut časa).
KOMPLIMENTI: John Gottman spodbuja pare, naj pišejo dnevnik, v katerega si zapisujejo majhne stvari, ki jih občudujejo pri svojem partnerju (35 minut na teden).
PREDANOST: Izražanje fizične naklonjenosti je pomembno, če se želita med seboj povezati – poljubljajta, crkljajta in objemajta se (35 minut na teden).
ZMENKI: Romantika vaju bo povezala – poskusite vsaj enkrat na teden oditi na kakšen zmenek, pijačo, večerjo ali na krajši oddih.
DEBATIRANJE: Enkrat tedensko se pogovorita o vprašanjih, povezanih z vajinim razmerjem – to lahko spremeni način, na katerega rešujeta konflikte.

Učinek Michelangela

Michelangelov učinek pomeni, da morate svoje razmerje narediti čim bolj trdnim. Od kod ime? Ker je Michelangelo bil kipar, od tod tudi izhaja ideja, da je partner kipar, ki gradi odnos. Če zaljubljeni osebi spodbujata nastanek pozitivnih vzorcev v razmerju, lahko njuno razmerje traja dolgo časa. S komunikacijo si pomagata izvabiti najboljše drug iz drugega.

Skupno smejanje

Po mnenju psihologov Appalachian State University smeh igra pomembno vlogo v uspešnih odnosih. Pari, ki radi preživljajo čas skupaj z opazovanjem pozitivnih dogodkov, so bolj zadovoljni s svojimi partnerji. Skupno smejanje je eden izmed glavnih razlogov za srečne odnose.

Deljenje gospodinjskih opravil

Delitev gospodinjskih opravil je pomembno za ohranjanje dolgotrajnih odnosov, ugotavljajo v raziskavi, ki jo je izvedel Pew Research Center. Romantični pari, ki delijo vsakodnevne rutine, se počutijo bolj podprti in zadovoljni s svojim ljubezenskim življenjem. Če ste doma leni in ne opravljate gospodinjskih opravil, vsaj cenite delo vašega partnerja in se mu zahvalite ali ga pohvalite.

sweet-ice-cream-photography-40hKlFYAOeg-unsplash 3 vprašanja, ki jih postavi moški pripravljen za poroko cover-kdo-sedi-pre-vami Psihološki test: kdo sedi pred vami? julian-howard-QfozoU3hUgw-unsplash Top 3 napake zaradi katerih razpade največ razmerji! Jih počneš?! shutterstock_1410960785 Teh svari se ne sprašuje v kolikor si “gentelman”