Tesla model 3
Utrip mesta · mobilno

Tesla Motors je razkril težko pričakovani model 3, ki si ga že danes lahko zaarate za tisoč evrov. Limuzina model 3 je najmanjši in najcenejši (in verjetno prvi dobičkonosen) Teslin model, zanj pa bo treba odšteti nekaj čez 30 tisoč evrov. V prvih 24 urah je naročilo zanj oddalo kar 115 tisoč ljudi, in ti bodo ključe električnega vozila prejeli konec leta 2017. Do tedaj bo mreža električnih polnilnih postaj Supercharge tudi že precej bolj razpredena.

Tesla model 3 je najcenejši Teslin model, za katerega bo treba odšteti vsaj 31 tisoč evrov. Doseg limuzine velikosti Mercedesa razreda C/BMW-ja 3/Audija A4 z enim polnjenjem bo najmanj 350 kilometrov, od 0 do 100 km/h pa bo avtomobil, za katerega Elon Musk trdi, da bo spremenil svet avtomobilizma, pospešil v šestih sekundah (zmogljivejša različica bo potrebovala še dve manj), pri voznih lastnostih pa naj bi se kosal z BMW-jem M3.

Del standardne opreme bo avtopilot (sklop Autopilot), prav tako panoramska steklena streha. Novo generacijo litij-ionskih baterij bo Tesla Motors izdeloval v tovarni, ki ob pomoči Panasonica raste v Nevadi, predstavljala pa bo pomemben kamenček v mozaiku uspešnosti modela 3.

PREBERITE ŠE: Tesla model X Signature – izjemno hiter in izjemno drag

Elonu Musku s Teslo v zadnjem obdobju v svetu avtomobilizma uspeva to, kar Applu z iPhonom uspeva v svetu telefonije. Pred začetkom prodaje smo lahko tako pred poslovalnicami opazili reko ljudi, ki ”kampirajo” v želji, da se čim prej dokopljejo do najnovejšega izdelka. Za rezervacijo modela 3 morate na Teslin račun položiti cca tisoč evrov, na dovoz pa ga boste lahko zapeljali konec leta 2017. Sprva jih bodo deležni vozniki v Severni Ameriki, drugi pa smo že na vrsti Evropejci. Glede na to, da so kupci avto razgrabili, se zdi, da bo to prvi Teslin model, ki ne bo pridelal izgube, kot sta jo oba predhodnika: model S in model X.

Da Teslin model ni kot strah, ki je votel, okrog ga pa nič ni, priča impresivna karakteristika, med drugim podatek, da ima boljši doseg kot konkurenčna Chevrolet Volt in Opel Ampera. Udobno bo lahko prevažal pet oseb, kar so pri Tesli dosegli s preureditvijo prostora v potniški kabini (voznika in sopotnika so potisnili rahlo naprej, armaturno ploščo pa prej poslali na shujševalno kuro), kot model S pa ohranja dva prtljažna prostora. Rezervacijo lahko izvedete tu, za doplačilo in še boljše vozne lastnosti pa si omislite pogon na vsa štiri kolesa, večjo baterijo ipd., kar pa bo lahko ceno dvignilo tudi do 50 tisoč evrov.

Tesla model 3Odpri galerijo
Pametno vetrobransko steklo Samsung Smart Windshield Samsung Smart Windshield: pametno vetrobransko steklo za motor Spyker C8 Preliator Spyker C8 Preliator: nizozemski stroj za podiranje rekordov Akrapovič in BMW Kdo bo koga? BMW S 1000 RR vs. BMW M3 z izpušnim sistemom Akrapovič Nadzvočno potniško letalo Boom Nadzvočno potniško letalo Boom bo 3x hitrejše od konkurence · ·