Asus Fonepad 7 (FE171CG)
V zraku · tehnologija · pametni telefoni/mobilniki

Če ste se izgubili pri štetju koliko Fonepadov je Asus že izdal, niste edini. S čimer pa ni nič narobe, saj Asus le potiska mejo tablic, s katerimi lahko tudi telefonirate, vedno dlje. Čeprav se marsikdo smeji ob prizoru nekoga, ki telefonira z napravo s 7-palčnim zaslonom- priznamo, tudi nam se je to sprva zdelo smešno- pa se, ko tablico enkrat spoznaš, ne oziraš več na mnenja drugih, še manj pa h konkurenci.

Android tablica Asus Fonepad 7 je glede na predhodnico nadgradila svoje znanje, bila pa je tudi v fitnesu, saj je tanjša (7,9 mm), lažja (280 g) in ožja. Obiskala je tudi stilista, a popravki so le kozmetični, saj se Asus drži načela ”če ni pokvarjeno, ne popravljaj”. Kompaktnost, ki razberemo iz številk, žal ne pomeni, da jo lahko upravljamo z eno roko, kar pa verjetno od tablice tudi niste pričakovali. Bi pa, če bi se izdajala za gromozanski pametni telefon.

Mi smo imeli na testu snežno belo, na voljo pa je še v črni, rdeči in zlati barvi, za dotik prestiža pa pri vseh skrbi kovinska obroba. Ob strani se za ozko ”havbo” skrivata dve parkirni mesti za kartico SIM) (če želite biti dosegljivi na dveh številkah), medtem ko na hrbtu zgoraj levo najdemo kamero z zaslonko f/2.4, 8 MP (snema v HD ločljivosti 1080p pri 30 sličicah na sekundo) in tehnologijo Asus PixelMaster (analizira prejete pike in prilagodi svetlobno občutljivost). Njena pomočnica, ki se nahaja spredaj, ima ločljivost 2 MP (720p). Če so bile do sedaj kamere šibka točka tablic Fonepadov, temu zdaj ni več tako. Barve večinoma prikazuje točno, v primeru slabe svetlobe pa ne ravno briljira, a katera tablica pa? Avtofokus je precej hiter, številni zanimivi filtri pa precej popestrijo sliko. Morda je malo zadržan le HDR način. Prednjo kamero priporočamo za Skypanje, fotografiranje pa prepustite njeni kolegici.

7-palčni zaslon z Multi-touch tehnologijo (hkrati zazna do 5 prstov) nudi 178-stopinjski vidni kot, kar je posebej prikladno, ko se okoli vas nagnete glav, ki družno zrejo v vašo tablico. Za res precizni prikaz barv se imamo zahvaliti matriki IPS, vsebine na zaslonu pa delujejo izjemno žive (naravna reprodukcija barv), kar gre ”na dušo” tehnologiji Asus TruVivid (večja optična prepustnost). To v kombinaciji z zelo zadovoljivo svetilnostjo ponudi sliko za ”požrt” in to kljub relativno skromni resoluciji (600 x 1024, gostota pik 170 ppi), ki velja za enega stebrov tablic.

Novi Fonepad 7 ima na dvojedrnem procesorju Intel Atom Z2520 naložen operacijski sistem Android 4.4 KitKat, pokonci pa ga drži baterija s kapaciteto 3950 mAh, kar je za uporabnika pravo razkošje. Nam je ob povprečni rabi brez telefoniranja zdržala cel dan, sicer pa si lahko v omrežju 2G obetate skorajda ducat ur, v 3G pa dan in pol.

PREBERITE ŠE: Asus ZenBook UX305 = najtanjši 13-palčni prenosnik

Končna ocena. Da, če želite priročno in zelo odzivno tablico, s katero lahko ob priliki tudi telefonirate. Ne, če jo nameravate zamenjati za pametni telefon. Je vendarle tablica po srcu in duši. Pa tudi po velikosti.

Asus Fonepad 7 (FE171CG)Odpri galerijo
HTC One M8s bo cenejša in strojno nekoliko ''šibkejša'' verzija modela One M8. Pametni telefon HTC One M8s – cenejši dvojnik modela One M8 Pametni telefon Lenovo Lemon K3 Note. Pametni telefon Lenovo Lemon K3 Note – velik(o) za nizko ceno Ne delite vsebine pametnega telefona z vohuni - Blackphone 2. Blackphone 2 – najbolj varen pametni telefon Android na svetu O2-jev pametni telefon z recikliranim ohišjem. Operater O2 s pametnim eko-telefonom iz trave · ·