Topel napitek, odeja in 5 super knjig, ki so kot naročene za udobne jesenske večere
Kulturni izbor · knjige

Poletje ima svojo plažo, jesen pa v odejo odete večere, ki jih ljubitelji knjig preživljajo ob čtivih in toplih napitkih. Ljudje berejo tudi v drugih letnih časih, a jesensko branje je resnično posebno – dnevi so krajši, zrak je svež, okolica pa se ponaša z barvno paleto, ki bo s prihajajočo zimo kmalu tudi izgnila. Toplo se oblecite, pripravite si kremast napitek in čtivo v roke.

Jesen je posebna – ohladitev po vročem poletju nam prav pride, pisane barve krasijo našo okolice, počasi pa se pripravljamo tudi na prihajajoče praznike. In zdi se, da je to čas, ko preprosto morate kratke dneve preživljati odeti v odejo in brati.

Poleti ste čas preživljali na plaži. Zdaj pa je čas, da prah s kupa knjig, za katere ste rekli, da jih boste med ležanjem na plaži prebrali, pobrišete in jih seveda tudi predelate. Če s svojim izborom niste več zadovoljni ali ga želite popestriti, je tu seznam knjig, ki so posebej namenjeni branju v jesenskem času.

Slepi morilec (The Blind Assassin), Margaret Atwood

Če v knjigi iščete več zgodb, ki so med seboj kompleksno prepletene, je potem roman Slepi morilec za vas. Uvodoma nas avtorica vpelje v smrt Laure Chase, o kateri prvoosebno zgodbo tke njena sestra Iris. Zgodba se nato nadaljuje z izmišljeno pripovedjo o dveh ljubim­cih. V tretjem delu pa se izpostavi, da je izmišljena zgodba očitno resnična.

In potem ni bilo nikogar več (And Then There Were None), Agatha Christie

In potem ni bilo nikogar več je roman, ki sodi med najbolj uspešne kriminalke vseh časov. Sicer temačna in misteriozna zgodba, a ravno pravšnja za jesenske dni. Vam diši lasična zgodba o skupini ljudi, ki so obtičali v otoškem dvorcu in umirajo na izviren način?

Staggerwing, Alice Kaltman

Ljubitelji humorja boste navdušeni nad knjigo Staggerwing, v kateri avtorica Kaltman pametno izpostavi pravi humor. Iskrene in globoke zgodbe so zanimivo branje za jesenske dni. A bodite pozorni: knjigo boste prebrali zelo hitro, želeli pa si boste nadaljevanje.

Ostanki dneva (The Remains of the Day), Kazuo Ishiguro

Za ta roman je Ishiguro prejel bookerja. Gre pa za nesentimentalno pripoved o obžalovanju. Prinaša širino dojemanja zgodovinskih in političnih okoliščin skozi notranja doživljanja sveta in družbe. K branju nas sprva pritegne zgodba o sodelovanju lorda Darlingtona z nacisti in o potencialni ljubezni med butlerjem Stevensom in gospodinjo gdč. Kenton, a se zgodbi sploh ne skleneta …

Seasons of Flight, Manjushree Thapa

Skladno s prehodno sezono lahko preberete knjigo, ki govori o tranziciji, migraciji in populaciji metuljev v Los Angelesu. Prema se je preselila iz Nepala v LA in je prepuščena sama sebi. Zelo težko se znajde v novem okolju, a ostane tam zaradi krilatih žuželk, ki jih ima tako rada.

14350782_647501275413496_1631792415_n Barack Obama svetuje: 5 knjig, ki jih morate prebrati english-patient-the-DI-2 To je najboljša knjiga, napisana v zadnjih 50 letih toa-heftiba-703461-unsplash 10 (avto)biografij, ki bi jih moral prebrati vsak moški knjige za mamice 8 knjig za zaposlene mamice, ki to poletje potrebujejo nekaj časa zase · · ·