V tej trgovini kupujejo le zaposleni in to je razlog, zakaj jo želimo imeti tudi mi. (foto: BEES Coop / Yves Kerslus)
V zraku · buzz buzz

V Bruslju so nedavno odprli “nenavadno” zadružno trgovino BEES Coop, v kateri so zaposleni isti ljudje, ki tudi kupujejo izdelke. Profit jim ni pomemben, zaradi učinkovitosti takšnega sistema pa se boste zamislili.

Belgijci so se spomnili zanimivega načina, kako se zoperstaviti velikim trgovskim verigam ‒ ustanovili so BEES Coop, zadružno trgovino, v kateri kupujejo predvsem sosedi, ki tudi odločajo, katere izdelke bodo prodajali in kupovali. Ti isti ljudje, ki kupujejo izdelke, so tudi zaposleni v trgovini.

Zadružna trgovina BEES Coop je ustvarjena zato, da bi dokazali, da lahko ljudje izbirajo, katere kakovostne izdelke bodo kupovali za zelo nizko ceno. Ustanovitelji so tako ustvarili nov model trgovanja, kjer lahko vsak udeleženec postane lastnik, prodajalec in kupec ‒ poimenovali so ga model sodelovanja, in sicer vsaka oseba, ki se pridruži trgu, postane sodelavec, ki bo sodeloval pri sprejemanju skupnih odločitev, vzdrževanju in reševanju drugih pomembnih nalog.

View this post on Instagram

Some call it ugly veggie, I call it real food! We've been tricked all these years to food standard that's not total reality. It's more a total disconnection from the perfect imperfection of nature. I feel like most people take for granted what they buy at the supermarket without ever asking themselves "where does it come from?" Don't eat it because it looks good, eat it because it's tasty, local, without chemicals, that's the real deal! And by the way, perfectly shaped carrots in plastic bags are the worst scam ever, but if you like to – pay more – eat veggies that have been soaked in chlorine – produce plastic and carrot waste for nothing, be my guest! According to @natgeo there's one third of the #food worldwide production that goes to #waste, and it could feed two million people. Carrot taken at the amazing #beescoop #supermarket in #brussels #carrots #plant #noplastic #uglyfruitandveg #ugly #nature #nationalgeographic #perfectimperfection #sustainablecitieschaser

A post shared by Camille (@sustainable_cities_chaser) on

Sodelujoči sodelavci tako izberejo čas, kdaj in kako bodo pomagali v trgovini. Če ste danes bili stranka, ste lahko jutri že zaposleni. Glavna korist, ki jo ima stranka, je ta, da postane del sistem, saj je trgovina odprta zgolj za sodelavce. Zagotavlja pa visokokakovostne izdelke po nizki ceni.

Zadružna trgovina BEES Coop ne prejema dobička za delovanje, saj je njen glavni namen zagotavljati visoko kakovost in stroškovno učinkovitost. Člani zadruge sami izbirajo dobavitelje blaga glede na osebna merila, zato je glavni poudarek na kakovosti in ne na dobičku za razliko od običajnih supermarketov.

Stvari, ki jih imaš vedno v torbici glede na svoje astrološko znamenje Čudne stvari, ki jih imaš v torbici glede na svoj astrološki znak Pravijo, da se po jutru dan pozna – to so stvari, ki jih naredi pred 9. uro zjutraj! Marsikaj se bo spremenilo v tvojem življenju: to so stvari, ki jih naredi pred 9. uro zjutraj shutterstock_703987333 Tretjina vegetarijancev je meso, ko je opita Postajamo neumnejši, a še znanost ne najde odgovora, zakaj! Postajamo neumnejši, a še znanost ne najde odgovora, zakaj! ·