shutterstock_609503609
Utrip mesta · zdravje & lepota

Če ste se ravnokar želeli ‘prisiliti’, da se odpravite na tek, se za trenutek ustavite. Znanstveniki so namreč ugotovili, da naj bi bila enako učinkovita tudi vroča kopel.

Steve Faulkner, raziskovalec na Loughborough University, pravi, da ima vroča kopel zelo podobne učinke in koristi, kot jih ima vadba – pomagala naj bi namreč pri preprečevanju sladkorne bolezni tipa 2. Za The Conversation je pojasnil, da vroča kopel že od nekdaj sprošča, šele pred kratkim pa je znanost začela odkrivati, kako ‘pasivno gretje’ izboljša naše zdravje.

PREBERITE ŠE: Znanstveniki so dokazali, da so tisti, ki jedo sir, vitkejši

Faulkner in njegova ekipa so raziskovali učinek vroče kopeli, ki ga ima na raven sladkorja v krvi, in število kalorij, ki jih pri tem pokurimo. V študiji je sodelovalo 14 ljudi, vsak izmed njih pa je užival v enournem namakanju v vroči kopeli pri 40 stopinjah Celzija kot tudi v enourni vadbi na kolesu. Oba preizkusa sta bila zastavljena tako, da dvigneta temperaturo telesa za samo eno stopinjo, da je lahko ekipa izmerila, koliko kalorij se je porabilo pri vsaki dejavnosti. Čeprav se je na kolesu resda porabilo več kalorij, je raziskava pokazala, da ljudje v vroči kopeli porabijo ravno toliko kalorij kot pri 30-minutni hoji.
Pojasnili so tudi pomembne protivnetne vplive, ki naj bi jih imela vadba na naš imunski sistem, in pojasnili, kako naj bi ta pomagala pri boju z boleznimi. Ponavljajoče ‘pasivno gretje’ naj bi namreč prispevalo tudi k zmanjšanju kroničnih vnetij, ki so pogosto prisotna pri dolgoročnih boleznih, kot je sladkorna bolezen tipa 2.

Sezujte torej superge – no, slecite se v celoti – in skočite v vročo kopel.


Srce in špinača Iz lista špinače je zraslo človeško srce SS17_LIGHT TRAIL RUNNING_1000x600 Nagradna igra: začnite sezono z novimi tekaškimi copati Salomon SENSE PRO MAX Processed with VSCO with f2 preset Znanstveniki so dokazali, da so tisti, ki jedo sir, vitkejši makeup 2017 Pomladni lepotni trendi 2017: 6 trendov, ki bodo glede na Pinterest pravi ‘bum’ · · · · ·