Vector-W8-Twin-Turbo
Utrip mesta · mobilno

Vector W8 twin turbo je bil ameriški odgovor na številne evropske superšportnike in je v začetku devetdesetih let veljal kot uničevalec porschejev , lambotov in ferrarijev. Zaradi izredno dragih materialov so izdelali le 19 primerkov, njegova cena danes pa v povprečju znaša 1,2 milijona dolarjev.

Vector Vw twin turbo je bil javnosti prvič predstavljen leta 1990, in je ob predstavitvi naelektril svetovno avtomobilsko srenjo, saj je po dolgem času pomenil evropski konkurenci ekvivalentnega superšportnika, ki je konkurenco povrhu še prekašal po ekskluzivnosti.

Vector je bi za tiste čase tudi izredno napreden in posledično tudi izredno drag superšportnik, katerega prodajna cena je znašala 448 tisoč takratnih dolarjev, kar pomeni, da bi danes občutno presegla mejo milijon ameriških zelencev.

Zgrajen je bil tako, da bi njegova življenjska doba znašala čim dlje, po možnosti dlje kot doba njegovega lastnika, izdelan pa je bil iz za tiste čase futurističnih materialov kot so karbonska vlakna in kevlar, s čimer večino izdelanih primerkov še danes uspešno kljubuje rji in koroziji.

Pod pokrovom motorja se je vrtel prav tako tehnološko napreden W8 bencinski motor izdelan iz aluminija, ki je s pomočjo dveh Garrettovih turbopolnilnikov in sistema neposrednega vbrizga goriva iz šestih litrov prostornine iztisnil za tiste čase več kot impresivnih 625 KM. Dosegal je hitrosti do 389 km/h (doseženo sicer s strani revije Top Wheels na presahlem jezeru Bonneville salt flats), s čimer je bil za svoje čase najhitrejši maloserijski avtomobil na svetu.

Zaradi enormnih stroškov izdelave, so izdelali samo 19 primerkov tega vozila, prav vsi pa naj bi bili še v uporabi oziroma kot del kakšne privatne zbirke. Le redkokdaj se tudi zgodi, da bi se na trgu pojavil kakšen primerek, ki bi bil naprodaj, ko pa le pride do tega, pa se cene ponavadi vihtijo prek milijona dolarjev. Eden takšnih (primerek na slikah) pa bo 15 avgusta postavljen na prodaj na avkciji v Montereyu, ampak strokovnjaki že napovedujejo, da naj bi ta primerek dosegel rekordno ceno vseh Vectorjev, ki so bili kadarkoli naprodaj. Tako da, če želite imeti v garaži pomemben del avtomobilske zgodovine, ki je obenem še veliko bolj redka kot večina ferrarijev in paganijev, potem brž rezervirat letalsko karto.

Odpri galerijo
Legend-Ettore-Bugatti-1 Bugatti veyron: za slovo različica, v čast ustanovitelja velikega Etore Bugattija singer-911-gray-12 Porsche 911 “Indonesia” – strupeni retro primerek Aston-Martin-Vantage-S-Roadster-2 Aston martin vantage S V12 roadster – preko 320 km/h “zgoraj brez” TomDonhou-byTristanHolden-viaProlly Kolo s 104-zobnim verižnikom je kolo, ki pokaže zobe, ko je najbolj treba! · ·