shutterstock_609626255
Utrip mesta · zdravje & lepota

Tega, da sproščen sprehod skozi gozd pomaga očistiti telo in duha, nam verjetno ni posebej poudarjati. Če je verjeti znanosti, pa pohodništvo prav tako pozitivno vpliva na naše možgane.

Na kakšne načine pohodništvo vpliva na možgane?

Odpravlja negativne misli

Ljudje se pogosto spopadamo z obsesivnimi mislimi, ki lahko prevedejo do depresije in tesnobe. Raziskavi, objavljeni v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences, je uspelo dokazati, da preživljanje časa v naravi pomaga odpravljati takšne misli.

Raziskovalci so se osredotočili na primerjavo med urbanim in naravnim okoljem. Testiranci, ki so se sprehajali v naravi, so se počutili manj tesnobno od svojih ‘mestnih kolegov’. Obenem je bilo mogoče zaznati zmanjšanje ravni živčne aktivnosti v njihovi prefontalni možganski skorji.

Znanstveniki so na podlagi izsledkov zaključili, da se z višanjem stopnje urbanizacije povečuje tudi tveganje za razvoj depresije in drugih mentalnih bolezni.

Vzpodbuja kreativno reševanje problemov

Psihologa Ruth Ann Atchley in David L. Strayer sta tekom svoje raziskave ugotovila, da življenje v sožitju z naravo prispeva k učinkovitemu reševanju problemov.

Izvedla sta eksperiment, ki je od sodelujočih zahteval, da v naravi brez tehnoloških pripomočkov preživijo 4 dni. V tem času so morali vseskozi reševati kompleksne probleme. Izkazalo se je, da se je raven učinkovitosti možganov dvignila za približno 50 %.

Tehnologija neprestano zahteva našo pozornost, zato imamo ob njeni navzočnosti pogosto težave s koncentracijo. Če si nikakor ne morete domisliti dobre ideje, vam priporočamo, da se umaknete v naravo.

Izboljša simptome hiperaktivnosti pri otrocih

Otroci, pri katerih se pojavljajo znaki vse bolj pogostega sindroma ADHD, težko nadzirajo vedenje in pozornost.

Psihologa Frances E Kuo in Andrea Faber Taylor sta prišla do zaključka, da preživljanje časa v naravi pripomore k izboljšanju simptomov te bolezni. Enako velja tudi za vse ljudi, ki imajo težave z ohranjanjem pozornosti in impulzivnim vedenjem.

Služi kot odlična vadba

Telesna aktivnost je ključna za dobre počutje. Pohodništvo služi kot odlična rekreacija, saj med enournim sprehodom pokurimo med 400 in 700 kalorij.

Raziskovalci iz Univerze Britanske Kolumbije so dokazali, da aerobna vadba pri ženskah nad 70 let starosti poveča prostornino hipokampalne formacije – dela možganov, odgovornega za učenje in spomin. Ob tem prav tako pomaga zmanjšati raven stresa in tesnobe, krepiti samozavest in izločati endorfine.

To so največji lepotni trendi, ki jih pričakujemo v letu 2019. Lepotni trendi 2019: kaj lahko pričakujemo letos? Katy-Perry-Roll-On Deodorant že celo življenje nanašaš napačno! shutterstock_777424762 Kaj pomaga pri mačku? 5 nenavadnih načinov, ki jih je podprla znanost shutterstock_659161606 Teh 5 živil, ki jih jeste vsak dan, je lahko krivih za mastno lasišče · · · ·