Žalostni filmi
Kulturni izbor · film

Ste vedeli, da so žalostni filmi dobri za naše zdravje in so naravni anestetik? Prizori, ki so nas prignali na rob ali celo do solz – kot je tisti iz Titanika, ko Leonardo Di Caprio zmrzuje v ledeni vodi, ali pa zaključek filma Hačiko: Zgodba o zvestem psu, o psu, ki spremlja gospodarja na železniško postajo in se vsak popoldan vrne tja, da bi ga pozdravil, potem ko se ta vrne iz službe –, so po besedah znanstvenikov blagodejno vplivali na naše zdravje. V čem je trik? Kaj ni smeh pol zdravja? Je druga polovica žalost?

Žalostni filmi so dobri za tvoje zdravje in naravni anestetik. Do te presenetljive ugotovitve so prišli raziskovalci Oxfordske univerze. Ti so na podlagi eksperimenta – znanstveniki so dvema skupinama prostovoljcev predvajali dva različna filma, prvi je bil o brezdomcu, drugi pa o nevtralni temi – prišli do dognanja, da dramatični in čustveno nabiti filmi sprožajo endorfine. Endorfin je hormon, ki se izloča v možganih in se sprošča v stanju bolečine (med drugim nastaja med telesno dejavnostjo, zato se po gibanju običajno počutimo bolj zadovoljni) in takrat, ko smo pod stresom, da nam ga pomaga obvladovati. Znan je kot naraven blažilec bolečine in je po učinku podoben morfiju.

In kako so znanstveniki prišli do spoznanja, da so žalostni filmi blagodejni za zdravje? S pomočjo metode sedenje ob steni (wall-sit), s katero so merili prag bolečine. Posamezniki so morali s prislonjenim hrbtom sedeti na stolu, raziskovalci pa so spremljali, koliko časa zdržijo v tem položaju. ”Tisti, ki so se najbolj čustveno odzvali, se jim je tudi najbolj dvignil prag bolečine in so se bolj povezali s svojo skupino,” je opažanja komentiral Robin Dunbar, profesor evolucijske psihologije.

PREBERITE ŠE: Seznam filmov, pri katerih boste gotovo jokali

Povečajte raven endorfinov v svojem telesu in se počutite srečnejši z odličnimi žalostnimi in ganljivimi filmi, ki vam jih serviramo v nadaljevanju. Kot zanimivost naj dodamo, da so pred leti za najbolj žalosten film v zgodovini razglasili film Prvak (The Champ) italijanskega režiserja Franca Zeffirellija iz leta 1979 o nekdanjem boksarskem prvak Billyju Flynnu (Jon Voight), ki se je umaknil iz ringa, da bi se posvetil vzgoji svojega sedemletnega sina, v želji, da bi mu zagotovil boljšo prihodnost, pa se odloči, da si ponovno nadene rokavice. Če mislite, da boste zaradi solz kaj manj moški, se ne bojte več. Recite, da to počenete zaradi zdravja. Ker smeh je pol zdravja, druga polovica pa je očitno žalost.

Najboljši žalostni/ganljivi filmi:

V iskanju sreče (The Pursuit of Happyness, 2006)

Gora Brokeback (Brokeback Mountain, 2005)

Krive so zvezde (The Fault in Our Stars, 2014)

Jeklene magnolije (Steel Magnolias, 1989)

Dobri Will Hunting (Good Will Hunting, 1997)

Čas deklištva (Little Women, 1994)

Nevarna srca (Dangerous Minds, 1995)

V viševe (Up, 2009)

Čudovito življenje (It’s a Wonderful Life, 1946)

Ljubezen (Amour, 2012)

Forrest Gump (1994)

Društvo mrtvih pesnikov (Dead Poets Society, 1994)

V divjino (Into the Wild, 2007)

Življenje je lepo (La vita e bella, 1997)

Deček v črtasti pižami (The Boy in the Striped Pajamas, 2008)

Veter, ki trese ječmen (The Wind That Shakes the Barley, 2006)

V iskanju dežele Nije (Finding Neverland, 2004)

Večno sonce brezmadeženega uma (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004)


Film Ghost in the Shell (2017) Filmski napovednik: Ghost in the Shell (2017) Posebni učinki v filmih. Tako so filmi videti brez posebnih učinkov Film Ordinary World (2016) Filmski napovednik: Ordinary World (2016) – pevec skupine Green Day je nesojeni punkovski zvezdnik, ki ne zna odrasti Film Potniki (Passengers, 2016) Filmski napovednik: Potniki (Passengers, 2016) · ·