Zbiranje rabljenih računalnikov v Sloveniji
V zraku · buzz buzz · V zraku · tehnologija

Ste vedeli, da v oktobru v Sloveniji poteka zbiranje rabljenih računalnikov? Svoj rabljeni računalnik lahko še do 3. novembra 2016 prinesete na enega od ducat zbirnih mest in s tem naredite dobro delo. Z donacijo namreč prispevate k zmanjševanju bremena elektronskih odpadkov v okolju in pripomorete k zaposlovanju oseb iz ogroženih družbenih skupin, saj socialno podjetje TIP&TAP podarjene računalnike obnavlja s pomočjo oseb, ki na trgu dela ne dobijo priložnosti.

V Sloveniji do 3. novembra 2016 poteka zbiranje rabljenih računalnikov. S projektom recikliranja in ponovne uporabe računalniške tehnologije si socialno podjetje TIP&TAP prizadeva ustvarjati nova delovna mesta za osebe iz družbeno ranljivih skupin.

Projekt v sklopu aktivnosti Zelene prestolnice Evrope 2016 podpirajo Mestna občina Ljubljana, Simbioza, socialno podjetje Malo mesto in več izpostav društev slepih in slabovidnih ter gluhih in naglušnih. Rabljeno računalniško opremo zavod obnavlja in pri tem zaposluje osebe, ki zaradi starosti, bolezni, poškodbe ali pomanjkanja izobrazbe na trgu dela ne dobijo priložnosti. Obnovljene računalnike, ki so v povprečju stari tri leta, nato slovenskim kupcem ponudijo po dostopni ceni in z enoletno garancijo.

PREBERITE ŠE: Bodo olimpijske medalje v prihodnosti iz recikliranih telefonov?

Cilj akcije je ozaveščanje javnosti o možnostih recikliranja in ponovne uporabe računalniške tehnologije ali, kot pravi direktorica Zavoda TIP&TAP Barbara Čufer: ”Pogosto kupujemo rabljene avtomobile, smučarsko opremo, vse pogosteje tudi oblačila, a redko kdo ob nakupu računalnika pomisli na obnovljene računalnike. Z akcijami, kot je ta, želimo opozoriti na pomembnost recikliranja elektronskih odpadkov za okolje in na prednosti, ki jih prinaša tako donacija rabljene kot nakup obnovljene računalniške opreme. Poleg odgovornega ravnanja z okoljem prispevate tudi k razreševanju socialnega položaja šibkejših družbenih skupin.”

Zbirna mesta – svoj računalnik prinesete na eno izmed naslednjih točk:

 • Točka. Zate., pred Mestno hišo Ljubljana
 • Kreativno otroško mesto Minicity, BTC (Dvorana A), Ljubljana
 • Simbioza, medgeneracijski center (stavba Slovenijales), Ljubljana
 • Zbirni center Barje, Cesta dveh cesarjev 101, Ljubljana
 • Zbirni center Povšetova, Povšetova 2, Ljubljana
 • Snagin Center za pomoč in podporo uporabnikom, Povšetova 6, Ljubljana
 • Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Kranj
 • Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica
 • Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Celje
 • Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Novo mesto
 • Društvo gluhih in naglušnih Podravja, Maribor
 • Društvo gluhih in naglušnih Posavja, Krško

DIY zaslon, katerega vsebino vidite samo vi. Samo za vaše oči – zaslon, katerega vsebino vidite samo vi 5 TIPOV STRUPENIH LJUDI KI JIH NE RABIMO 5 tipov ‘strupenih’ ljudi, ki jih v življenju ne potrebujemo Lažna Melania Trump Lažna Melania Trump tokrat na komičen način zagovarja moža in njegov odnos do žensk najdražje pasme mačk na svetu To so najdražje pasme mačk na svetu! · ·