Želiš živeti na grškem otoku? Zdaj ti plačajo, da se tja preseliš
Utrip mesta · destinacija

Slikovit grški otoček, na katerem živi le približno 20 prebivalcev, išče kandidate, ki bi se za plačilo preselili nanj. Sliši se mamljivo, kajne?

Majhen grški otok Antikitera, ki se spopada z izjemno redko poseljenostjo, išče nove prebivalce. Njegova populacija kljub naravnim lepotam, kristalno čistem morju in privlačnih obmorskih mestecih znaša le 20 ljudi.

Lokalna škofija grške pravoslavne cerkve s sponzorskimi sredstvi že podpira nekaj družin, ki se bodo v bližnji prihodnosti preselile na otok, obenem pa išče še druge kandidate. Prednost imajo grški državljani, izbranci pa bodo dobili zemljišče, hišo in mesečno štipendijo v vrednosti 500 €, ki bo na bančni račun pritekala tri leta.

Otok je težko dostopen, zato za turiste ni posebej privlačen. Do njega je mogoče pripluti s trajektom, ki pristane v mestu Potamos, a plovbo pogosto onemogočijo težavne vremenske razmere. Antikitera obiskujejo predvsem geologi in podnebni znanstveniki.

Antikitera ima sicer lastno elektrarno, obenem pa nima težav z oskrbo z vodo. Poznana je predvsem kot najdišče najstarejšega analognega računalnika, in isce antikiterskega mehanizma.

Po poročanju tujih medijev naj bi štiri družine že začele s selitvijo na osamljen otok. Novi kandidati bodo morali nanjo še nekoliko počakati. Proces izbiranja in potrjevanja oblastem namreč vzame vse do pet let.

vizualizacija-2 V naši bližini bo zraslo največje hrvaško letovišče s petimi zvezdicami shutterstock_295628870 Naravna kopališča v Avstriji: jezera v Avstriji, ki te vabijo na osvežitev shutterstock_1169854660 Skrit in odklopljen od sveta: hrvaške robinzonske pustolovske plaže in otoki shutterstock_1044339595 Priložnost zamujena, ne vrne se nobena: 7 potovanj, ki si jih privošči brez otrok