Každý den může být Valentýn, ale na Valentýna se můžeme pobavit navíc a dopřát si sladkou dobrotu. Jahodový koláč je rozhodně skvělou volbou, protože obsahuje toto romantické ovoce a přitom chutná naprosto lahodně. Komu by se nerozbušilo srdce při pohledu na jahodový koláč?
Jagodna pita, posuta s hrustljavimi srčki, je za prste obliznit, njena priprava pa je povsem preprosta. Če imamo pri tem še nekaj dodatne pomoči, našo boljšo polovico, seveda, bo valentinovo crkljanje še bolj zabavno. Pa dober tek!
Kaj potrebujemo?
• 3 – 4 skodelice jagod, narezanih na polovičke in četrtine
• Zamrznjeno testo za pite
• ½ skodelice navadnega sladkorja
• ½ skodelice vode
• 3 žličke koruznega škroba
• 1 jajčni rumenjak
• Sladkor v prahu
Příprava
V skledi zmešamo navadni sladkor in narezane kose jagod. V srednje veliki ponvici pa zmešamo vodo, koruzni škrob in jagode ter približno deset minut kuhamo na zmernem ognju, dokler mešanica ne zavre. Medtem lahko iz zmrznjenega testa za pite z modelčkom za piškote izrezljamo srčke.
Ko se jagodna mešanica ohladi, jo vlijemo v model za pito, obložen s testom.
S čopičem eno stran src namažemo z jajčnim rumenjakom in jih položimo na jagodno maso.
Ko pito v celoti obložimo s srčkasto skorjico, jo premažemo s preostalim jajčnim rumenjakom, potem pa brž v pečico.
Prvih 20 minut pito pečemo v pečici, segreti na 220 stopinj Celzija, nato pa temperaturo zmanjšamo na 190 stopinj Celzija in jo pečemo še približno 20 minut, dokler jagodni nadev ne začne brbotati. Skorjica mora biti zlatorumeno zapečena, okus pa boooožanski.