fbpx

Interview: Tomaž Kavčič - Lidls kulinariske projekt Tomaž vs. Ven.

"To kokke, to opskrifter, en fantastisk pris" er sloganet, der kort og godt ledsager Lidls kulinariske projekt Tomaž vs. Mate. Hvad handler det hele om? Den slovenske kokkestjerne Tomaž Kavčič, der imponerer selv de mest krævende gæster på Gostilna pri Lojzetu i Dvorec Zemona, og kroatiske Mate Jankovič har indvilliget i en helt særlig gastronomisk oplevelse. Siden september i år har de underholdt os med en slags kulinarisk duel, som vi kan følge (på Lidls hjemmeside) i form af reklamer, opskrifter og madlavningstips.

Lani smo vas že predstavili pri nas, ko ste sodelovali s priznano blagovno znamko paštet. Kaj je botrovalo tokratni odločitvi za sodelovanje v Lidlovem kuharskem dvoboju?
Vsekakor izziv sodelovati z velikim mednarodnim podjetjem. Pogledati v zakulisje njegovega ustroja in preveriti, kako lahko lastno delovanje, ki izhaja iz več kot stoletne tradicije družinske gostilne, združim, če že ne z globalnimi poslovnimi izzivi, vsaj s tistimi vseevropskimi.

Ali so recepti, ki jih spremljamo na Lidlovi spletni strani že velikokrat preizkušeni ali ustvarjate nove?
Recept je vedno sestavljen iz več elementov. To so tradicija, znanje, sestavine, trenutni navdih in osebna nota kuharja. Tako so recepti na Lidlovi spletni strani sočasno tradicionalni, a vseeno tudi vedno znova novi. Vsekakor pa so prilagojeni širšemu krogu ljudi.

Kaj vpliva na vašo odločitev pri izbiri receptov in sestavin (za Lidlov projekt)?
Tako kot vedno tudi tokrat stavim na dva osnovna elementa, na stebra mojega delovanja. Sleherni recept mora združevati, tako ali drugače, lokalnost in tradicionalnost. Pod lokalnostjo pa seveda mislim tudi sezonskost.

Vaša najljubša jed, ki je v bistvu tudi poceni (in sestavine zanjo najdemo tudi v Lidlu)?
Težko govorim o najljubši jedi. Vendar je vsekakor povezana s sestavinami, ki so na voljo v Lidlu. To so sezonske in lokalne sestavine. Lahko bi dejal, da mi je najljubša jed tista, čigar sestavine so opravile najkrajšo pot do krožnika, tako po razdalji kot času. Tako se moje najljubše jedi spreminajo z letnimi časi in s kraji, kjer se nahajam.

Katera jed vam prikliče najlepše spomine?
Vsekakor sendvič, oprostite, panin z mortadelo in mladim sirom.

Kaj bi jedli, če bi lahko celo življenje jedli le eno stvar?
Ni je hrane, ki bi jo lahko jedel celo življenje. To zame ne bi bilo življenje! Stavim na raznovrstnost in, kot sem rekel, celo življenje si želim jesti lokalno, sezonsko hrano!

Katera kulinarika po svetu vas vedno znova navdušuje?
Lokalna. Torej vsa tista, ki je v določenem prostoru in času avtohtona. Najbolj stavim na azijsko kuhinjo v Aziji, na italijansko v Italiji in na francosko v Franciji. Seveda pa me kot kreativnega kuharja vedno navdušujejo in zanimajo nove tehnike in inovativni pristopi h kulinariki.

Mere information

Mere information:
www.lidl.si

Med dig siden 2004

Fra år 2004 vi forsker i urbane tendenser og informerer vores fællesskab af følgere dagligt om det seneste inden for livsstil, rejser, stil og produkter, der inspirerer med passion. Fra 2023 tilbyder vi indhold på store globale sprog.