fbpx

Intervju: Tomaž Kavčič – Lidlov kulinarični projekt Tomaž vs. Mate.

“Dva kuharja, dva recepta, super cena” je slogan, ki jedrnato pospremi Lidlov kulinarični projekt Tomaž vs. Mate. Za kaj sploh gre? Slovenska kuharska zvezda Tomaž Kavčič, ki v Gostilni pri Lojzetu na Dvorcu Zemono navdušuje tudi najbolj zahtevne goste, in Hrvat Mate Jankovič sta pristala na prav posebno gastronomsko izkušnjo. Od letošnjega septembra nas namreč zabavata s svojevrstnimi kulinaričnimi dvoboji, ki jih lahko (na Lidlovi spletni strani) spremljamo v obliki oglasov, receptov in kuharskih nasvetov.

Lani smo vas že predstavili pri nas, ko ste sodelovali s priznano blagovno znamko paštet. Kaj je botrovalo tokratni odločitvi za sodelovanje v Lidlovem kuharskem dvoboju?
Vsekakor izziv sodelovati z velikim mednarodnim podjetjem. Pogledati v zakulisje njegovega ustroja in preveriti, kako lahko lastno delovanje, ki izhaja iz več kot stoletne tradicije družinske gostilne, združim, če že ne z globalnimi poslovnimi izzivi, vsaj s tistimi vseevropskimi.

Ali so recepti, ki jih spremljamo na Lidlovi spletni strani že velikokrat preizkušeni ali ustvarjate nove?
Recept je vedno sestavljen iz več elementov. To so tradicija, znanje, sestavine, trenutni navdih in osebna nota kuharja. Tako so recepti na Lidlovi spletni strani sočasno tradicionalni, a vseeno tudi vedno znova novi. Vsekakor pa so prilagojeni širšemu krogu ljudi.

Kaj vpliva na vašo odločitev pri izbiri receptov in sestavin (za Lidlov projekt)?
Tako kot vedno tudi tokrat stavim na dva osnovna elementa, na stebra mojega delovanja. Sleherni recept mora združevati, tako ali drugače, lokalnost in tradicionalnost. Pod lokalnostjo pa seveda mislim tudi sezonskost.

Vaša najljubša jed, ki je v bistvu tudi poceni (in sestavine zanjo najdemo tudi v Lidlu)?
Težko govorim o najljubši jedi. Vendar je vsekakor povezana s sestavinami, ki so na voljo v Lidlu. To so sezonske in lokalne sestavine. Lahko bi dejal, da mi je najljubša jed tista, čigar sestavine so opravile najkrajšo pot do krožnika, tako po razdalji kot času. Tako se moje najljubše jedi spreminajo z letnimi časi in s kraji, kjer se nahajam.

Katera jed vam prikliče najlepše spomine?
Vsekakor sendvič, oprostite, panin z mortadelo in mladim sirom.

Kaj bi jedli, če bi lahko celo življenje jedli le eno stvar?
Ni je hrane, ki bi jo lahko jedel celo življenje. To zame ne bi bilo življenje! Stavim na raznovrstnost in, kot sem rekel, celo življenje si želim jesti lokalno, sezonsko hrano!

Katera kulinarika po svetu vas vedno znova navdušuje?
Lokalna. Torej vsa tista, ki je v določenem prostoru in času avtohtona. Najbolj stavim na azijsko kuhinjo v Aziji, na italijansko v Italiji in na francosko v Franciji. Seveda pa me kot kreativnega kuharja vedno navdušujejo in zanimajo nove tehnike in inovativni pristopi h kulinariki.

Dodatne Informacije

Več informacij:
www.lidl.si

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.