Si želite nekaj zdravega in okusnega, kar vas bo brez slabe vesti spravilo v boljšo voljo, vas razvajalo v hladnih dneh in napolnilo z energijo? Pogosto me o tem sprašujejo tudi stranke Kluba Breza, kjer svetujem o zdravi prehrani in primerni vadbi. Zanima jih, kaj si lahko privoščijo po treningu ali zgolj, kadar si zaželijo nekaj sladkega, a še zmeraj zdravega in pomagam jim s konkretnimi recepti - nekaj jih delim tudi v spodnjih vrsticah.
Kot svetovalka za zdravo prehrano v Savna klubu Breza sem se tokrat za vas poigrala z malo bolj nenavadnimi sestavinami. Izbrala sem ješprenj in kamutovo moko. Seveda v kombinaciji z zelo okusnimi in mamljivimi sestavinami.
Ješprenjčkova kaša s cimetom in kokosovim čipsom
Ješprenj namočimo čez noč in ga kuhamo 30 do 40 minut. Za 2 porciji zadošča 1 skodelica nekuhanega ješprenja. Ko je kuhan, vmešamo žlico kokosovega olja, žlico cimeta (cejlonskega), ščepec mlete bourbonske vanilije in kokosov čips. Postrežemo in okrasimo še s kokosovim čipsom.
Ješprenjeva krema z banano, chia semeni in kakijem
Že pripravljeni ješprenjčkovi kaši dodamo še banano, žličko chia semen in približno 1 dcl sojinega ali riževega napitka. Del kaše pustimo za okrasitev. Vse skupaj zmešamo do gladke kreme. Narežemo še kaki. Kremo postrežemo v kozarcu. Okrasimo jo s preostalo kašo in kakijem.
Kamutove palačinke z banano, jabolki in limoninim sokom z medom
Ingredienser:
- 3/4 skodelice ovsenih kosmičev
- 3 jedilne žlice kamutove moke
- 2 žlički pecilnega praška z vinskim kamnom
- knivspids salt
- 3 žlice kokosove moke ali kokosovega čipsa
- 1 banana – 3/4 za maso in 1/2 za preliv
- 1 æble
- kanel
- 1/2 citron
- honning
- 1 jajce ali 2-3 beljaki
- sojin napitek/drug rastlinski napitek/navadno mleko po občutku – pb. 1-2 dcl
Zmešamo moko, kosmiče, kokosovo moko, jajce, sol, sojin napitek, pecilni prašek in 3/4 banane v blenderju ali z mikserjem. Jabolko olupimo, narežemo na tanke trakove in dodamo cimet, limonin sok ter 1 žlico medu. Nato narezano jabolko vmešamo v maso. Segrejemo ponev in na kokosovem olju spečemo manjše in debelejše palačinke. Pripravimo preliv iz limoninega soka, medu in na tanko narezane banane. 3 manjše debele palačinke položimo eno na drugo, jih prelijemo s prelivom in okrasimo s kokosovim čipsom.
Ta mešanica okusov in arom je res neverjetna. Dober tek!
Mere information:
www.savnabreza.com