Hvis vi kører fra Kranj mod Jezerske og følger skiltene til landsbyen Predoslje, venter Krištof kroen på os ved vejen. Den syv hundrede år lange tradition med at drive kroen forbliver i familien, og i dag er deres hovedprincip at vende tilbage til rødderne, og at mennesket altid har levet og overlevet med naturen. De er den første kro i...
Predoslje 22
Kranj
Če se peljemo iz Kranja proti Jezerskemu in sledimo napisom za vas Predoslje, nas bo ob cesti pričakala Gostilna Krištof. Sedemstoletna tradicija vodenja gostilne ostaja v družini in danes je njihovo glavno načelo, da se vrnejo h koreninam ter da je človek že od nekdaj živel in preživel z naravo. So prva gostilna v Sloveniji, ki ima certifikat, da lahko strežejo ekološko pridelano hrano. Ponujajo ekološko presne, ekološko veganske, ekološko mesne in konvencionalne jedi. Posebej zanimiva je njihova ponudba biosokov, biočajev, biokav, biopiva ali veganskega čokoladnega mleka. Lahko preizkusimo hruškov, slivov, pomarančni in limonin biosok z ingverjem in meto. Med ekološko mesnimi jedmi izpostavljajo jagenjčka iz solčavske zaščitene jagnjetine, Pohorje beef – bio goveji golaž s kruhovim cmokom, bio purana. Za ljubitelje morskih jedi pripravijo ribe, gojene z najboljšimi ekološkimi krmili, ali potočnega raka. Pri pripravi hrane stremijo k temu, da uporabljajo čimveč divje hrane, kot sta čemaž ali koprive. Hkrati pa prepletajo slovensko tradicijo s svetovnimi gurmanskimi novostmi. Njihova edinstvenost je tudi v tem, da pri pripravi hrane uporabljajo revitalizirano vodo, saj jedi tako dlje zdržijo. Že z vhoda lahko opazimo dve terasi, na kateri nam pogled zastira vinska trta. Tu nam v prijetni senci hrano postrežejo v toplejših mesecih. Pozimi pa kulinarične specialitete uživamo znotraj, kjer ambient zgovorno razlaga dolgo tradicijo. Starinske slike in pohištvo v sozvočju z ekološko pripravo hrane marsikoga vrnejo v čas, ko je bilo naravno še nekaj samoumevnega.