Baltske dežele Litva, Latvija in Estonija nikoli niso sodile med dežele prenasičenosti in bogastva. Težko življenje, klimatske razmere in ne tako bogato rodovitna zemlja so oblikovali tri edinstvene kulinarike. Vse imajo sloves ''težke'' hrane, a njihova prednost so sveže, največkrat doma pridelane sestavine. ...
Baltske dežele Litva, Latvija in Estonija nikoli niso sodile med dežele prenasičenosti in bogastva. Težko življenje, klimatske razmere in ne tako bogato rodovitna zemlja so oblikovali tri edinstvene kulinarike. Vse imajo sloves ”težke” hrane, a njihova prednost so sveže, največkrat doma pridelane sestavine.
Vse izhajajo iz domačih, lokalnih proizvodov in iz sestavin, ki jih lahko naberejo v gozdu in ki zrastejo na polju. Če bi morali izpostaviti eno samo sestavino, bi bil to zagotovo temen ržen kruh, ki ga vseh treh deželah zelo spoštujejo. Estonci na primer, namesto da bi si pred jedjo zaželeli dober tek, rečejo jätku leiba ali ”Naj tvoj kruh traja”. Pravijo, da baltski izseljenci po svetu od domačih dobrot najbolj od vsega pogrešajo prav ta kruh. Od pijač pa sta povsod najbolj priljubljena pivo, ki ga marsikje pridelujejo lokalno in vodka.
Krompir in svinjina vedno in povsod
Čeprav kulinarike Litve, Latvije in Estonije ne gre metati v isti koš, imajo nekaj skupnih sestavin, ki so osnova nadaljnjemu ustvarjanju. To so krompir, kruh, svinjina in mlečni izdelki. Krompir je na mizi zelo pogosto – kuhan, pečen, pražen in v vseh vmesnih oblikah. Iz njega ustvarjajo hladno krompirjevo solato, krompirjeve palačinke, krompirjeve cmoke z mesom, gobami ali sirom, kroglice iz naribanega krompirja … Od mlečnih izdelkov je zanimivo, da mnogo domačinov dela doma kislo mleko, sicer pa je vsepovsod zelo pogosta uporaba kisle smetane, sirov, jogurta, mleka in masla. Posebnost latvijskega masla je pogost dodatek maka. Kisla smetana gre k mesu, ribam, palačinkam, juham, sladicam in solatam. Zanimiva je juha iz rdeče pese (včasih ji dodajo gobe), ki se zaradi dodatka kisle smetane spremeni v živo roza barvo. Od mesa, če odštejemo ribe na obalnih področjih, prevladuje svinjina. V obliki salame za zajtrk, pečena z mesnim sokom za kosilo in v mesni štruci ali piti za večerjo.
Estland
Na današnjo estonsko kuhinjo so vplivale Nemčija, Rusija in Skandinavija. Med tradicionalne jedi spadajo krvavice, marinirana jegulja postrežena kot hladna (pred)jed, svinjska žolca, kislo zelje s svinjino in krompirjem. Še ena izmed tradicionalnih predjedi se imenuje Rosolje in gre za jed iz rdeče pese, mesa in slanikov. Slednji so pogosto na estonski mizi. Na to, kaj se še znajde na njej, ima velik vpliv dolžina dneva. Dolgi mrzli zimski večeri so čas za kislo zelje, črni puding, žolco, pečenko in kompote, v poletnem času pa težko hrano zamenjajo plodovi iz domačega vrta in gozda. Skozi celo leto so priljubljene juhe, poleti lahko servirane hladne. Med njimi so najbolj pogoste fižolova, zeljna, ribja in kumarična.
Litauen
Litvanska kulinarika se je prilagodila plodovom, ki rastejo v tej precej hladni severni klimi, kot so ječmen, krompir, rž, pesa, jagode, zeleničevje in gobe. Tudi tu prevladujejo zelo močne jedi. Tradicionalne so juha iz kislega zelja s popečeno slanino, slaniki z vročim krompirjem, krompirjevi cmoki, sladica iz temnega kruha z sadno marmelado in pa torte v obliki božičnega drevesca. Nabiranje gob in borovnic je zelo razširjeno, iz jabolk, hrušk in sliv ustvarjajo kompote, kosmulje in ribez pa spreminjajo v džeme in marmelade.
Letland
Poleg že naštetih jedi, kot sta svinjska žolca in slanik z zelenjavo, sta v Latviji najbolj tradicionalna posebej pripravljen sir, ki se imenuje Janu Siers in kislična juha, zraven pa še sivi grah s slanino, svinjska rebrca in riba, kuhana v mleku s krompirjem. Med sladicami ima posebno mesto kavna torta, pogosto se sladkajo z brusničnim desertom iz beljakov in mleka, s sladico iz drobtin rženega kruha, kruhovimi zvitki s slanino in jabolčno pito.
Skrivnosti sodobnih chefov
Predvsem prestolnice Riga, Talin in Vilna razvijajo gurmanske ideje, ki presegajo tradicionalna meso in krompir. Latvijska restavracija Bergs iz Rige je bila letos uvrščena na 40. mesto v Evropi. Za občutek – na jedilniku se med drugim skrivajo ržene testenine s špinačo, losos s konopljinimi semeni in file smuča z bučkami. V Talinu med bolj slavne restavracije sodi Olde Hansa. Ta restavracija se trudi gostom pričarati občutek srednjega veka. Namesto udobnih stolov so lesene klopi, namesto razsvetljave so svečke, namesto glasbe iz zvočnikov pa živi glasbeniki. Na mizi so dobrote po srednjeveških receptih in pripravi, po okusu pa menda pravo doživetje. In za konec še skok do Vilne. Domm je tista kulinarična destinacija, kamor hitijo od vsepovsod. Prekajena jegulja z jabolkom, divjačina z divjim jagodičevjem in bučkina juha s kapučinom so le nekatere izmed tamkajšnjih sodobnih tradicionalnih jedi.
Info
Domm
Didžioji gatvė, Vilna
+370 686 77707
www.domm.lt
Olde Hansa
Vana turg, Talin
+372 62 79020
www.oldehansa.ee
Bergs
Elizabetes iela, Riga
+371 677 70 957
www.hotelbergs.lv