fbpx

Ledinek

dobre pol ure hoje do jote in riČeta šmarna gora je za ljubljančane kraj popoldanskega ali nedeljskega izleta, lahko rečemo skoraj zapovedana točka, ki jo morate obiskati vsaj enkrat v življenju. nekateri so na ta hrib še posebej navezani, saj si hitro hojo na 669 metrov visok vrh privoščijo vsak dan. ...

Grundlæggende oplysninger
Adresse
Ledinek
Šmarna gora 4
Ljubljana
Forbindelse
Tidsplan
od torka do nedelje od 7. ure do mraka, ob ponedeljkih zaprto
Kontakt
(01) 511 65 55

DOBRE POL URE HOJE DO JOTE IN RIČETA

Šmarna gora je za Ljubljančane kraj popoldanskega ali nedeljskega izleta, lahko rečemo skoraj zapovedana točka, ki jo morate obiskati vsaj enkrat v življenju. Nekateri so na ta hrib še posebej navezani, saj si hitro hojo na 669 metrov visok vrh privoščijo vsak dan. Na Šmarno goro pridete po mnogih poteh, najbolj enostavno pa je, če v Tacnu prečkate most čez Savo in parkirate na velikem urejenem parkirišču čez cesto. Pojdite mimo gostilne Grad in potem samo še navzgor. Do vrha je dobre pol ure hoje, bolj počasni in otroci pa jo zmorejo v eni uri. Na vrhu boste poplačani s prečudovitim razgledom na Ljubljano, Kamniške Alpe, ob lepem vremenu se vidi celo Triglav … Ker takšen sprehod človeka utrudi, si lahko prav na vrhu privoščimo daljši postanek v Gostilni Ledinek. Poskusiti velja njihovo legendarno kislo mleko, ki ga ponujajo v majhnih skledicah, vendar leto tekne v bolj vročih dneh. Po zimskem vzponu se najbolj priležeta ričet ali jota, ki mesojedcem prijata še s priloženim kosom klobase ali šinka. Ponujajo tudi govejo in golaževo juho, pa kislo zelje z ajdovimi žganci in krvavice, a v prihajajoči zimi bodo gotovo kuhali največ jote in ričeta. Če ni premrzlo, lahko sedite za eno od miz zunaj gostilne, in medtem ko grejete želodec s toplo juho, uživate v razgledu na mesto pod Šmarno goro.

Forrige
La Cantina

Med dig siden 2004

Fra år 2004 vi forsker i urbane tendenser og informerer vores fællesskab af følgere dagligt om det seneste inden for livsstil, rejser, stil og produkter, der inspirerer med passion. Fra 2023 tilbyder vi indhold på store globale sprog.