fbpx

Pečnik

V GOSTILNI NA GNOJU V Brestanici, na desni strani Save tik ob mostu, stoji kmetija in gostilna Pečnik. Vse do leta 1978 je tod pod gradom preko reke vozil brod. Stanislava in Albin sta se nekega dne domislila: zakaj ne bi poljščin, mesa, vina in mleka, ki jih pridelajo na kmetiji, prodala kar doma? Odprla sta gostilno – ...

Grundlæggende oplysninger
Adresse
Pečnik
Gunte 8
Brestanica
Forbindelse
Tidsplan
odprti vsak dan razen nedelje in 1. januarja od 7. do 22. ure
Kontakt
(07) 497 15 62

V GOSTILNI NA GNOJU V Brestanici, na desni strani Save tik ob mostu, stoji kmetija in gostilna Pečnik. Vse do leta 1978 je tod pod gradom preko reke vozil brod. Stanislava in Albin sta se nekega dne domislila: zakaj ne bi poljščin, mesa, vina in mleka, ki jih pridelajo na kmetiji, prodala kar doma? Odprla sta gostilno – hudomušni jeziki pravijo, da prav na mestu nekdanje gnojne jame, zato se je gostilne prijelo ime Na gnoju. Gostilna je s svojo ponudbo z žara kmalu zaslovela daleč naokoli, posebno med popotniki in zaradi razkošnega parkirišča tudi med tovornjakarji. Ponudba na Gnoju je pravzaprav enostavna, a prepričljiva. Vsak dan vam za 1.100 tolarjev postrežejo pleskavico ali čevapčiče s kajmakom in pečeno papriko. Ob petkih in sobotah boste deležni jagenjčka za isto ceno, porcijo odojka pa dobite celo za okroglih 1.000 tolarjev. Podobno boste odšteli za konjski zrezek, ki je vsakdanja ponudba, če pa se boste pripeljali mimo Gunt v četrtek, vam bodo ponudili konjski golaž za pičlih 750 tolarjev. A to še ni vse, splača se poskusiti domače mešano belo vino, lahkotni cviček, zares vredno pa je spiti kupico Pečnikove frankinje. Poleg goveje, zelenjavne in gobove juhe moramo omeniti čebulno juho, ki se v slovenskih gostilnah le redko znajde na jedilniku. Gospodinja Stanislava jo pripravi tako, da čebulo popraži na masti, potrosi z malo moke, zalije z vodo, popra in soli, doda kavno žličko vegete in vanjo vlije šilce konjaka. Nato doda žlico smetane in juho postreže s popečeno rezino kruha, ki ga potrosi s parmezanom.

Forrige
ahorntræ

Med dig siden 2004

Fra år 2004 vi forsker i urbane tendenser og informerer vores fællesskab af følgere dagligt om det seneste inden for livsstil, rejser, stil og produkter, der inspirerer med passion. Fra 2023 tilbyder vi indhold på store globale sprog.