Vi kender alle de glæder og fornøjelser, der følger med en god kage eller dessert. Det er ikke det eneste ved desserten, der har en gavnlig effekt på os. Hvis du har været lidt opmærksom på dessertbagere, er det ved at ændre sig. Ifølge videnskabsmænd har bagning af desserter den samme gavnlige effekt på vores mentale sundhed som meditation.
Odmerjanje, mešanje, gnetenje …, vsa prizadevanja za pripravo sladice imajo na naše duševno stanje veliko večji učinek, kot pa samo preprost nakup sladice ali drugih dobrot v pekarni.
Efter mening več psihologov lahko peka na nas vpliva enako dobro, kot meditacija vpliva na jogije. In razlog za tem je precej preprost. Ko meditiramo, si vzamemo trenutek v tišini, ko razmišljamo in se osredotočamo, kar nas razbremeni vsega stresa, takšen proces pa se dogaja tudi pri peki.
Donna Pincus, izredna profesorica psiholoških znanosti in znanosti, ki preučujejo človeške možgane, je pojasnila, da peka od možganov zahteva veliko pozornosti. Moramo namreč meriti ter se osredotočati na na primer valjanje testa. Če se osredotočamo na vonj in okus, če smo prisotni pri ustvarjanju, je to dejanje čuječnosti v točno tem trenutku, kar zmanjšuje stres. In to do te mere, da obstaja cela veja zdravljenj, posvečenih kulinarični terapiji, ki je lahko izjemno pomembna. John Whaite, zmagovalec oddaje The Great British Baking Show, trdi, da je peka tista, s katero je premagal depresijo.
LÆS MERE: Raziskava pokazala, da v vroči kopeli ‘pokurimo’ enako število kalorij kot pri teku
A ni le osredotočanje na tukaj in zdaj tisto, kar dela peko tako terapevtsko. V težkih časih je lahko hrana sredstvo komunikacije in podpore, medtem ko nam ideja, da smo nekaj naredili sami, daje občutek uspešnosti. Donna v nadaljevanju še razloži, da lahko pečenje in pripravljanje sladic in pekovskih izdelkov za druge poveča občutek ugodja, prispeva k zmanjšanju stresa in nam daje občutek, da smo storili nekaj dobrega za ta svet, kar morda celo poveča pomen življenja in povezavo z drugimi ljudmi.