Her er de bedste småkageopskrifter, der vil gøre feriebagning til en sand fornøjelse!
Det er foran os praznična peka, čas, ko kuhinje res omamno dišijo! V nadaljevanju preverite, kateri so najboljši recepti za piškote. Te lahko seveda spečete kadarkoli. Želimo vam prijetno sladkanje!
Feriebagning: de bedste småkageopskrifter
Preprosti božični piškoti
Ingredienser
- 250 gram mel
- 1 æg
- 150 gram sukker
- 150 gram smør
- 2 poser vaniljesukker
- 1 pose romsukker
- pulveriseret sukker (til at drysse)
Forberedelse
Najboljši recepti za piškote seveda ne morejo biti brez recepta za preproste božične piškote. Vse sestavine zmečemo skupaj in na hitro umesimo. Maslo se pri tem ne sme preveč zmehčati. Testo nato za okoli pol ure postavimo na hladno, saj se bo po tem času lažje oblikovalo. Po pretečenem obdobju ga razvaljamo na okoli centimeter debeline in z modelčki izrežemo piškote. S papirjem za peko obložimo pekač in piškote za 15 minut prestavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj Celzija. Rahlo ohlajene jih lahko nato posipamo s sladkorjem v prahu ali oblijemo s čokolado. Pa dober tek!
Dišeče cimetove zvezdice (cimetovi piškoti)
Ingredienser
- 500 g malede mandler
- 5 æggehvider
- 480 g pulveriseret sukker
- 2 teskefulde stødt kanel
Forberedelse
Iz beljakov stepemo sneg. Ko še ni povsem čvrst, enakomerno dodajamo 450 gramov sladkorja. Stepamo 10 minut, da nastane čvrst sneg. Zmešamo cimet in mandlje, jih vmešamo v sneg in postavimo v hladilnik za približno eno uro. Pred tem damo pet žlice snega posebej v hladilnik. Pripravimo dva papirja za peko. Enega posujemo s preostalim sladkorjem in nanj nadevamo maso, ki jo prekrijemo z drugim papirjem za peko. Razvaljamo na približno centimeter debeline. Odstranimo papir in z modelčkom ali ročno izrežemo zvezdice. Te preložimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in premažemo s prihranjenim snegom. Pustimo, da se masa vsaj dve uri suši na zraku. Piškote pečemo 10 minut pri temperaturi 160 stopinj Celzija. Ko se nekoliko ohladijo, jih prestavimo na rešetke, da se ohladijo do konca. Postrežemo. Pa veselo sladkanje!
Honningkager
Ingredienser
- 150 g margarine
- 2 æg
- 500 g hvidt mel
- 1 spiseskefuld kakao
- 150 g honning
- bagepulver
- vaniljesukker
- kanel
- ingefær
- nelliker
Forberedelse
Najboljši recepti za božične piškote vsebujejo tudi odlične recept za medenjake. Margarino in sladkor penasto umešamo. Dodamo jajci, moko, kakav, med, pecilni prašek, vaniljev sladkor, cimet, ingver in mlete klinčke. Sestavine zmešamo v gladko maso brez grudic in jo vlijemo v brizgalko. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj nabrizgamo poljubno velike kepice. Pečemo približno 7 minut pri 180 stopinjah Celzija.
Kokoskys
Ingredienser
- 120 g smør
- 80 g sukker
- vaniljesukker
- 1 æg
- 200 g bele moke
- bagepulver
- 50 g kokosmel
Forberedelse
Jajce, sladkor, maslo in žlico vaniljevega sladkorja penasto umešamo. Dodamo moko, žličko pecilnega praška in kokosovo moko. Sestavine temeljito pregnetemo. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj položimo majhne kepice. Pečemo približno 15 minut pri 180 stopinjah Celzija.
Orehovi rogljički
Ingredienser
- 500 g hvidt mel
- 350 g masla
- 150 g malede valnødder
- 280 g belega sladkorja
- 2 æg
- 1 æggeblomme
- vaniljesukker
- glasursukker
Forberedelse
V posodo damo moko, razmehčano maslo, mlete orehe, sladkor, jajci, rumenjak in vaniljev sladkor. Sestavine dobro pregnetemo in gladko testo pustimo stati na hladnem približno pol ure. Iz spočitega testa oblikujemo rogljičke in jih položimo na s papirjem za peko obložen pekač. Slastne rogljičke pečemo pri 180 stopinjah Celzija približno 10 minut. Ohlajene potresemo s sladkorjem v prahu.
Lešnikovi piškoti
Ingredienser
- 220 g masla
- 220 g pulveriseret sukker
- 2 æggeblommer
- kanel
- 220 g mletih lešnikov
- 400 g pšenične bele moke
Forberedelse
Zmehčano maslo in sladkor v prahu penasto umešamo in masi postopoma dodamo rumenjake, žličko cimeta in mlete lešnike. Proti koncu dodamo tudi moko. Testo dobro pregnetemo in za približno pol ure postavimo v hladilnik. Spočito testo na tanko razvaljamo in s poljubnimi modelčki oblikujemo v piškotke veselih oblik. Pečemo približno 10 minut pri 200 stopinjah Celzija.
Praznični beljakovi poljubčki s pepermintom
Ingredienser
- 2 æggehvider
- nekaj kapljic jabolčnega kisa
- knivspids salt
- 3–4 žlice sladkorja
- 3 zdrobljene pepermintove božične palčke
Forberedelse
Najprej segrejemo pečico na 110 stopinj Celzija in na pekač položimo papir za peko. Nato v posodi ločimo beljake od rumenjakov ter beljakom primešamo jabolčni kis in ščepec soli. Med mešanjem postopoma dodajamo sladkor, dokler se masa ne zgosti. Dodamo tretjino zdrobljenih pepermintovih palčk. Iz mase oblikujemo poljubčke tako, da jih na pekač zložimo en palec stran od drugega, nato pa po poljubčkih potresemo še preostale zdrobljene pepermintove palčke. V ogreti pečici pečemo poljubčke 90 minut, oz. dokler se ne posušijo. Za konec jih s pepermintom poljubno serviramo.
Zdravi praznični piškoti
Ingredienser
- suho sadje po želji
- 1 skodelica oreščkov po želji
- 1–2 skodelici ovsenih kosmičev
- 3–5 žlic kokosove moke
- 1 spiseskefuld honning
- rastlinski napitek (sojin, rižev) ali navadno mleko
- temna čokolada (1/2–cela) z vsaj 75-odstotnim deležem kakava
- dodatki: cimet, naribana lupina limone, ščepec soli, žlička pecilnega praška iz vinskega kamna, 1/2 dl ruma in po želji mleta vanilja
- 1 jajce ali žlica chia semen
Forberedelse
Najboljši recepti za piškote so lahko tudi zdravi. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija in oreščke najprej malo zapečemo. Medtem narežemo suho sadje na manjše koščke in ga namočimo v mleku/rastlinskem napitku z rumom. Ko so oreščki pečeni, jih skupaj s temno čokolado drobno narežemo (lahko jih tudi grobo zmeljemo v blenderju) ter jih primešamo vsem preostalim sestavinam, to so ovseni kosmiči, kokosova moka in vsi dodatki, ter maso prelijemo še z mlekom/napitkom po občutku, da se sestavine namočijo. Vsem sestavinam nato primešamo namočeno suho sadje. Celotno maso pustimo stati vsaj 15 min, lahko tudi nekaj ur ali celo čez noč. Jajce vmešamo v maso tik pred pečenjem, lahko pa ga nadomestimo z žlico chia semen, ki jih dodamo sestavinam že na začetku, tako da tvorijo gel. Z žlico oblikujemo piškote želene oblike in jih razporedimo na papirju za peko v pekaču. Pečemo jih pri 180 stopinjah Celzija od 15 do 20 minut oziroma do zlato rjave barve. Pa dober tek!
Domači masleni piškoti
Ingredienser
- 300 g mel
- 200 g smør
- 100 g sukker
Forberedelse
Vse tri sestavine zmešamo v mešalniku. Pekač obložimo s papirjem za peko. Iz mase oblikujemo kroglice, ki jih na pekaču sploščimo. Pečemo 15 minut pri 180 stopinjah Celzija. In to je vsa umetnost! Pa veselo sladkanje!
Domači piškoti spekulas
Sestavine (za 20 piškotov)
Krydderiblanding
- 1 spiseskefuld kanel
- 1 tsk og en halv stødt muskatnød
- 1 tsk stødt nelliker
- 1 tsk malet ingefær
- 1/4 tsk stødt kardemomme
- 1/4 tsk hvid peber
- 1/4 tsk stødt anis
Cookies
- 1 skodelica in pol moke
- 1/4 tsk salt
- 1/2 tsk bagepulver
- 3 čajne žličke in pol začimbne mešanice
- 1/2 kop smør
- 1/2 kop brun farin
- 1/2 kop sukker
- 1 æg
Forberedelse
Najprej si pripravimo začimbno mešanico. V manjšo skledo vsujemo vse začimbe in jih dobro premešamo, da se enakomerno razporedijo. Za pripravo piškotov najprej uporabimo moko, sol, pecilni prašek in začimbno mešanico ter jih v večji posodi dobro premešamo. V novi večji posodi zmešamo maslo, sladkor in rjavi sladkor. Vmešamo jajce. Dodamo mešanico moke in dobro mešamo, da dobimo piškotno testo. Testo nato vzamemo iz posode, ga zavijemo v plastično folijo in ga za od 2 do 6 ur postavimo v hladilnik. Na pomokani površini razvaljamo testo na debelino od 3 do 6 mm, nato pa iz njega izrežemo želene oblike piškotov. Piškote položimo v pekač s papirjem za peko in od 12 do 14 minut pečemo pri 175 stopinjah Celzija. Če želimo, lahko zraven postrežemo tudi piškotno maslo. Za to potrebujemo 20 zdrobljenih piškotov, 1/8 skodelice parjenega mleka, 1/4 skodelice kondenziranega mleka in 1/4 skodelice masla. Vse skupaj stresemo v mešalnik in mešamo tako dolgo, da dobimo teksturo masla. Pa dober tek!
Čokoladno-ingverjevi razpokančki
Ingredienser
- 3 æg
- 100 gram sukker
- 350 gramov temne čokolade
- 50 gramov masla
- 120 gram mel
- 6 gramov pecilnega praška
- 30 gramov kandiranega ingverja
- 6 gramov mletega ingverja
- 100 gramov mandljev v prahu
Forberedelse
Jajca in sladkor stepemo v penasto mešanico. Temno čokolado in maslo stopimo v vodni kopeli. Penasti mešanici dodamo stopljeno čokolado in hkrati še vse preostale sestavine. Zmešamo v gladko zmes, iz te pa oblikujemo kroglice (po želji bolj ploščate piškotke, kot so na fotografiji). Vsako kroglico pomočimo najprej v kristalni sladkor, nato pa še v sladkor v prahu. Pečemo jih 8 minut pri 190 stopinjah Celzija.
Piškoti z Nutello iz samo treh sestavin
Sestavine (za 13–16 piškotov)
- 150 g universalmel
- 240 g Nutelle
- 1 stort æg
Forberedelse
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija, pekač obložimo s papirjem za peko. V večji skledi zmešamo Nutello, moko in jajce. Mešamo tako dolgo, da nastane enotna zmes. Nastalo bo testo, ki pa mora biti dovolj ‘mokro’, da bomo lahko oblikovali kroglice. Z rokami iz približno 2 žlic testa oblikujemo kroglice. Te položimo na papir za peko in jih s prsti ali kozarcem nežno pritisnemo ob podlago, da se nekoliko izravnajo. Pečemo od 8 do 10 minut, da so robovi pečeni in da so piškoti v sredini še nekoliko mehki. Pustimo, da se 5 minut hladijo v pekaču, nato pa jih preložimo. Pa sladek dober tek!
Meringue
Ingredienser
- 2 æggehvider
- 100 g pulveriseret sukker
- žlička vinskega kamna (po želji)
Forberedelse
Beljake damo v skledo in jim dodamo 3 žličke sladkorja ter vinski kamen (zaradi tega bo masa bolj čvrsta in gladka). Začnemo mešati z ročnim mešalnikom, najprej počasi, nato pa hitrost povečamo. Med mešanjem postopno dodajamo sladkor. Stepamo tako dolgo, da dobimo čvrst sneg. Nadevamo ga v brizgalno vrečko in z njo nabrizgamo kupčke na papir za peko, s katerim smo obložili pekač. Tega postavimo v pečico, segreto na 100 stopinj Celzija, in beljakov sneg pečemo 45 minut. Po tri četrt ure pečico ugasnemo in pustimo stati še eno uro. Zatem piškote vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladijo. Sladica je gotova. Pa dober tek! Po želji lahko sneg oplemenitimo z dodatki, kot so mleti lešniki, ali aromo, kot je vaniljeva.
Piškoti z bonboni Smarties
Ingredienser
- 350 g bele moke
- 250 g smør
- 120 g bonbonov Smarties
- 1 pose bagepulver
- 300 g finega sladkorja
- 1 æg
- 1 tsk vaniljeekstrakt
- salt
Forberedelse
Najprej presejemo belo moko, ki ji dodamo pecilni prašek in ščepec soli. Nato penasto umešamo maslo (uporabimo zmehčano) in sladkor, ki jima dodamo še jajce in vaniljo. Med stepanjem v mešanico postopoma stresemo mešanico z moko. Iz mase naredimo kroglice in jih razporedimo po pekaču (med njimi pustimo dovolj prostora, saj bodo med peko zaradi pecilnega praška “zrasli”), rahlo sploščimo in vstavimo bonbone Smarties. Piškote pečemo 15 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, oz. toliko časa, da so zlato rjavo obarvani. Ko jih vzamemo iz pečice, pustimo, da se dve minuti hladijo na pekaču, nato pa jih prestavimo na rešetke, kjer pustimo, da se ohladijo do konca, in postrežemo. Pa dober tek!
Domači jaffa piškoti
Ingredienser
Nadev za domače jaffa piškote
- en halv teskefuld appelsingelatine
- 2 tsk appelsinmarmelade
- 120 ml vand
Preliv za domače jaffa piškote
- 200 g mørk chokolade
- 4 spiseskefulde smør
Testo za domače jaffa piškote
- 2 æg
- 50 g mel
- 50 g brun farin
Forberedelse
Pečico nastavimo na 180 stopinj Celzija. Model za mafine namastimo z maslom in pripravimo vodno kopel. V skledi na posodi nato ubijemo jajca in dodamo sladkor. Stepamo toliko časa, da jajca “prebledijo” in postanejo puhasta. Pritresemo moko in nadaljujemo z mešanjem, dokler ne dobimo goste kremaste mase. To potem zlijemo v modelčke za mafine (vsako vdolbinico napolnimo s približno pol centimetra zmesi). Postavimo v pečico za 10 minut in pustimo, da se ohladi. Medtem v skledi z metlico zmešamo marmelado, želatino in vrelo vodo ter mešamo, vse dokler ne nastane gladka mešanica. Vlijemo v plitev pekač, da nastane nekje centimetrski sloj, in postavimo v hladilnik, da se strdi. Iz mase izrežemo manjše kroge in jih polagamo na testo v modelčkih. Ponovimo vajo iz prvega dela, ko na kuhalnik pristavimo posodo za vodno kopel in nanjo položimo skledo, v kateri na zmernem ognju stopimo nadrobljeno/naribano čokolado in maslo. Mešamo, dokler ni rezultat tekoča kremasta zmes. Takoj ko smo dobili želeno, prelijemo po želeju in testu. Pustimo, da se piškoti ohladijo, potem pa jih odstranimo iz modelčka. In to je to! Pa dober tek!