På kolde dage er en varm suppe fyldt med vitaminer perfekt. Denne gang forberedte vi en opskrift på broccoli-flødesuppe, hvortil vi ikke tilføjer fløde, men græsk yoghurt. Mmmm, prøv det, det er det værd.
Til forberedelse brokolijeve kremne juhe z grškim jogurtom boste potrebovali nekje pol ure, ta pa vas bo prijetno pogrela in dom napolnila s prijetno aromo.
LÆS MERE: Opskrift: hjemmelavet kartoffelsuppe
Sestavine – brokolijeva kremna juha z grškim jogurtom:
2 spsk smør
2 fed hvidløg
2 skodelici brokolija, cvetovi in stebla
¼ tsk salt
2 kopper grøntsagsbouillon
1 spiseskefuld mel
¼ skodelice polnomastnega grškega jogurta
¼ skodelice tople vode
½ skodelice naribanega sira (najboljši je čedar)
Postopek priprave brokolijeve kremne juhe z grškim jogurtom:
V srednje veliki ponvi na srednje močnem ognju stopimo 1 žlico masla. Dodamo strt česen in pražimo 1 do 2 minuti oziroma tako dolgo, da česen zadiši. Primešamo brokoli in mešamo tako dolgo, da se lepo poveže z maslom. Solimo po okusu. Ogenj zmanjšamo in ponev pokrijemo s pokrovko ter kuhamo, da brokoli dobi svetlo zeleno barvo (5 do 7 minut). Dodamo zelenjavno juho in pokrijemo.
Medtem v majhni teflonski ponvi segrejemo žlico masla. Dodamo moko in mešamo tako dolgo, da postane zlate barve. Primešamo grški jogurt in toplo vodo. Mešamo, dokler ne dobimo gladke omake. Dodamo čedar in mešamo, da se sir stopi. Ugasnemo ogenj.
Brokolijevo juho pazljivo prelijemo v mešalnik in zmiksamo. Primešamo kremno sirovo omako. Dodamo še sol in poper (po okusu). Postrežemo takoj. Pa dober tek!