Elsker du højtiden og doughnuts, men har du altid dårlig samvittighed over, at du har spist for mange? Nå, det behøver du ikke at frygte med disse fuldkornschokoladedonuts. Donuts er den 'sundere variant', da de ikke steges, men bages i ovnen.
Razvajate se lahko tudi, če pazite na prehrano. S temi polnozrnatimi čokoladnimi krofi boste naredili ‘manj škode’, saj jih poleg polnozrnate moke med bolj zdrave uvršča tudi dejstvo, da jih ne cvremo, ampak pečemo v pečici.
LÆS MERE: Donuts, der kan nydes uden antydning af dårlig samvittighed
Sestavine za polnozrnate čokoladne krofe (za okoli 20 krofov):
Dej:
- 2 kopper fuldkornshvedemel
- 1 kop brun farin
- 2/3 kop usødet kakaopulver
- 1 tsk bagepulver
- en halv teskefuld salt
- 1 kop kærnemælk
- en halv kop afkølet sort kaffe
- 2 æg
- 6 spiseskefulde smør
- 2 teskefulde æblecidereddike
- 1 tsk vaniljeekstrakt
- ¾ kop afkølet smeltet chokolade
Frosting:
- ½ kop smør
- 1/3 kop piskefløde
- 1 ½ spsk majssirup (du kan erstatte det med sukkersirup, 100 ml vand pr. 100 g sukker)
- 1 tsk vaniljeekstrakt
- 142 gram hakket mørk chokolade
- 2 kopper sigtet pulveriseret sukker
Priprava polnozrnatih čokoladnih krofov:
Pečico predhodno ogrejte na 180 stopinj Celzija. Moko, sladkor, kakav v prahu, jedilno sodo bikarbono in sol dajte v večjo skledo in dobro premešajte. Postavite na stran. Pinjenec, kavo, rahlo stepena jajca, maslo, jabolčni kis in vaniljev ekstrakt dajte v drugo skledo in prav tako dobro premešajte. V to maso primešajte suho maso in mešajte tako dolgo, da nastane homogeno testo. Primešajte še stopljeno čokolado. Pekač obložite s papirjem za peko in nanj v obliki večjih kupčkov nanesite testo (če imate pekač za ameriške krofe, tega namastite in z maso napolnite do ¾). Krofe pecite od 18 do 20 minut (ali so krofi pečeni, lahko preverite tudi z zobotrebcem). Odstranite jih iz pekača in pustite, da se popolnoma ohladijo.
Glazuro pripravite tako, da vse sestavine, razen sladkorja v prahu, položite v manjšo kozico in postavite na srednje vroč ogenj. Mešajte tako dolgo, da se stopita maslo in čokolada ter da nastane gladka masa. Postopoma vmešajte sladkor v prahu. Mešanico prelijte v drugo kozico (oziroma na vročino odporno posodo) in to namestite nad drugo kozico, v kateri naj bo okoli 5 centimetrov vrele vode. Vrh vsakega krofa pomočite v glazuro in ga nekoliko odcedite, da se znebite odvečne glazure. Potresete jih lahko s čokoladnimi mrvicami. Preden jih postrežete, jih pustite stati vsaj od 10 do 15 minut. Pa dober tek!