Matcha er en speciel type japansk grøn te, der styrker og opfrisker. Teen, hvis blade er malet til et levende grønt pulver, indeholder meget C-vitamin og fem gange mere koffein end kaffe. Når vi tilbereder matcha-te, indtager vi de hele blade, og ikke kun bladekstrakten, og dermed også en meget større mængde antioxidanter.
Ingredienser:
- 2 žlici matcha zelenega čaja v prahu
- 100g rjavega sladkorja
- 3 æggeblommer
- 200 ml mælk
- 5 spiseskefulde vand
- 500 ml sød fløde
Forberedelse:
V manjši skledici zmešamo čaj matcha in dve žlici sladkorja. V drugi skledi z električnim mešalnikom penasto umešamo rumenjake in preostali sladkor. Na šibkem ognju počasi segrevamo mleko in pazimo, da ne zavre. Tik pred vretjem kozico odstavimo in nekaj žlic vročega mleka vlijemo v skledico, kjer smo zmešali zeleni čaj in sladkor. Vse skupaj temeljito premešamo, da nastane gladka pasta. Dobljeno pasto zmešamo v preostalo vroče mleko v kozici. V mleko vmešamo še penasto umešane rumenjake. Kozico z zmesjo postavimo nazaj na kuhalnik in na šibkem ognju počasi kuhamo dokler se masa ne zgosti. Ponovno pazimo, da zmes ne zavre, odstavimo tik pred vretjem in pustimo, da se ohladi.
LÆS MERE: Hjemmelavede is - et velsmagende og sundt alternativ
V skledi delno stepemo sladko smetano in jo vmešamo v ohlajeno zmes. Dobljeno slastno zmes vlijemo v poljubno posodo za shranjevanje sladoleda (lahko tudi v modelčke za lučke) in postavimo v zmrzovalnik. Po 30-45 minutah masa ob robovih posode zamrzne. Takrat posodo vzamemo iz zmrzovalnika, premešamo, da razbijemo zamrznjene dele, in jo postavimo nazaj na hladno. Postopek še nekajkrat ponovimo, saj le tako dosežemo kremasto strukturo našega okusnega sladoleda matcha. Pomembno je, da v maso pridobimo čimveč zraka, sicer v njej nastanejo kristalčki. Ko sladoled dobi pravo teksturo, ga serviramo in uživamo.