Tjek vores opskrift på den bedste fastelavnsdoughnut med hjemmelavet abrikosmarmelade, for fastelavn er simpelthen ikke fastelavn uden en luftig dessert, der bedst serveres varm.
Ker mora biti pust masten okrog ust, si v pustnem obdobju privoščimo vsaj en slasten krof in z njimi razveselimo tudi maškare, ki v pustnem obdobju potrkajo na naša vrata.
Recept za pustne krofe z domačo marelično marmelado
Sestavine za pustni krofi:
- 1 kg skarpt mel
- 70 g frisk gær
- 120 g skummende blandet smør
- 7 æggeblommer
- 50 ml varm mælk
- 40 g sukker
- 3 spiseskefulde rom
- 1 pose vaniljesukker
- ½ spiseskefuld citronsaft
- ½ tsk salt
- olie
- abrikosmarmelade
- glasursukker
LÆS MERE: Opskrift: chokoladesoufflé
Postopek za pustni krofi:
Za najboljši rezultat se priprave krofov lotimo v toplem prostoru brez prepiha. Dobro je tudi, da v naprej na sobno temperaturo ogrejemo vse kuharske pripomočke in potrebne sestavine.
Moko stresemo v skledo in jo segrejemo v ogreti pečici. Nato v ogreto moko naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas, prilijemo malo toplega mleka in dodamo žlico sladkorja. Skledo pokrijemo in na toplem pustimo vzhajati približno 15 minut.
Læg æggeblommer, resterende sukker, vaniljesukker, salt, citronsaft og rom i en lille skål. Bland alle ingredienserne til en jævn blanding.
Vzhajanemu kvascu dodamo zmehčano maslo, stepene rumenjake in še malo toplega mleka ter počasi zmešamo. Pri tem je najbolje uporabiti električni mešalnik s spiralnimi metlicami. Med mešanjem postopoma dodajamo še preostalo mleko. Mešamo toliko časa, da dobimo voljno testo. Iz testa oblikujemo hlebček, posujemo z moko, pokrijemo z ogreto krpo in pustimo vzhajati vsaj 40 minut. Iz vzhajanega testa z rokami obikujemo kroglice ali pa testo razvaljamo na pomokani površini in s pomočjo kozarca izrežemo manjše kroge. Te položimo na pomokano desko in jih čez nekaj minut obrnemo. Olje pristavimo in segrejemo na približno 170 stopinj. Olje bo dovolj ogreto, ko se ob kuhalnici pojavijo mehurčki. Med cvrenjem pazimo, da olje ni prevroče. Krofe previdno dvignemo in položimo v olje. Med pečenjem posodo pokrijemo s pokrovom. Pustimo, da se zlato zapečejo, nato jih obrnemo in počakamo, da se zapečejo še iz druge strani. Tokrat posode ne pokrivamo s pokrovko. Ocvrte krofe položimo na papirnate brisačke, da se odcedijo. Še mlačne napolnimo z marelično marmelado, posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.