fbpx

Opskrift: Grillet søndagssandwich fra Krvavac

Bortset fra Ana Roš er alle, der var en del af den fire dage lange Gourmet Cup Ljubljana, i stigende grad bevidste om, at for at opnå stor succes, skal man gå på kanten. Arrangementet var vært for mange slovenske og udenlandske topkokke, kulinariske kritikere, forfattere og eksperter, som med interesse så, smagte og lyttede til alt, hvad Slovenien har at byde på inden for køkken. At dømme efter deres svar har Slovenien et stort potentiale for udvikling til en genkendelig kulinarisk destination.

Na štiridnevnem dogodku tako slastnih dobrot ni manjkalo, kako pa sami pripravite Speglan nedeljski sendvič s Krvavca, po receptu Ane Šušteršič iz Jezeršek gostinstva, pa si preberite v nadaljevanju.

Speglan nedeljski sendvič (Foto: Dean Dubokovič)
Speglan nedeljski sendvič (Foto: Dean Dubokovič)

1. Sestavine za pripravo dušenega govejega bočnika:

  • 1 kos govejega bočnika s kostjo (pribl. 1 kg)
  • 70 ml sojine omake
  • 50 ml riževega vina
  • 70 ml refoška
  • 1 večja rezina ingverja
  • 40 g temna paste Miso
  • 1 manjša vejica rožmarina
  • 2 kviste timian
  • 25 g cvetličnega medu
  • 1 čili
  • et halvt løg
  • 2 fed hvidløg
  • 160 ml vand
  • salt
  • friskkværnet peber
  • svinjska mrežica

Priprava dušenega govejega bočnika:
Odrezan kos govejega bočnika s kostjo damo v višjo ognjevarno posodo. Najbolje je, da vzamemo višjo posodo s pokrovom, primerno za v pečico. Vse ostale sestavine damo v skledo, premešamo in dodamo govejemu bočniku. Pokrijemo in dušimo v pečici na 130 stopinj Celzija približno 3 ure oziroma toliko časa, da meso z lahkoto odstopi od kosti. Ohlajeni goveji bočnik natrgamo. Iz kosti odstranimo tudi kostni mozeg, ki ga skupaj z želejastim vezivnim tkivom, ki smo ga natrgali, zmiksamo. Ostalo meso pustimo natrgano. Nato vse skupaj zmešamo in po potrebi začinimo. Lahko pustimo natrgano ali pa iz pripravljene mase oblikujemo tanjše hlebčke poljubne velikosti. Vsak hlebček posebej zavijemo v svinjsko mrežico.

2. Sestavine za pripravo ohrovtove solate z rdečo redkvico in gorčičnimi semeni:

  • 200 g brstičnega ohrovta ali ohrovtova glava
  • 500 g rdeče redkvice, narezane na rezance ali tanke kolobarje
  • 1 velika žlica gorčičnih semen oziroma po okusu
  • 8 ml jabolčnega kisa
  • 5 ml olivnega olja
  • 10 g sladkorja
  • 5 g soli
  • ščep mlete kumine
  • tanki kolobarji mlade čebule po želji

Priprava ohrovtove solate:
Brstični ohrovt narežemo na tanke rezance. Damo ga v skledo, dodamo vse ostale sestavine in narahlo premešamo.

3. Sestavine za pripravo jabolčnega hrena:

  • 1 jabolko topaz
  • citronsaft
  • 50 g delikatesnega hrena
  • 50 g mayonnaise
  • pehtran
  • salt
  • friskkværnet peber

Priprava jabolčnega hrena:
Jabolko naribamo, osvežimo z limoninim sokom, dodamo delikatesni hren, majonezo, sol, poper in nasekljan svež ali suhi pehtran.

Kako sestavimo Speglan nedeljski sendvič s Krvavcaa:

Potrebujemo »nedeljski« modelni kruh – pomagamo si lahko z receptom za brioš. Kruh narežemo na rezine. Vsako rezino dobro namažemo z maslom in jo opečemo na vroči ponvi ali jo »speglamo« do zlato rjave barve. Eno od dveh rezin obilno namažemo z jabolčnim hrenom. Natrgano meso dušenega bočnika na hitro opečemo na vroči ponvi (ali pa opečemo hlebčke iz mesa). Po potrebi ga osvežimo z omako, v kateri se je meso dušilo. Meso položimo na hren. Končamo z ohrovtovo solato, na katero položimo drugo rezino. Sendvič postrežemo s skodelico vroče čiste goveje juhe. Pa dober tek!

Mere information

Mere information på:
gourmetcup.si

Foto: Dean Dubokovič

Med dig siden 2004

Fra år 2004 vi forsker i urbane tendenser og informerer vores fællesskab af følgere dagligt om det seneste inden for livsstil, rejser, stil og produkter, der inspirerer med passion. Fra 2023 tilbyder vi indhold på store globale sprog.