fbpx

Jordbæropskrifter: Juicy, søde fejl, du skal prøve

Jagodna pita iz treh sestavin

Der er nok ingen bedre følelse end at bide i et saftigt jordbær. Selvom deres sæson ikke rigtig er startet endnu, kan du allerede nu finde dem på nogle markeder og butikshylder. Hvis du allerede har opdaget en sælger med de bedste jordbær, så forkæl dig selv med et par æsker mere og lav en lækker dessert, for nedenfor er nogle mundrette jordbæropskrifter.

Poleg tega, da so jagode zelo okusno in priljubljeno živilo, imajo številne lastnostni, ki ne razvajajo le vaših brbončic, temveč tudi vaše kroppen. V Franciji tako ta sadež velja za naturligt afrodisiakum, ki so ga v obliki sladke juhe postregli mladoporočencema. Na drugi strani pa so Rimljani verjeli, da imajo jagode zdravilne moči – z njimi so namreč zdravili depresijo, ledvične kamne, slab zadah, povišano temperaturo …

Danes se jagode uporabljajo predvsem v hedonistične namene, zato bi bilo prav, da tudi vi preverite, kateri recepti z jagodami čakajo na vas, da jih pripravite. Preden se lotite, vam svetujemo, da jagod ne perete in režete, preden jih ne nameravate uporabljati, saj voda pospeši postopek gnitja.

1. Jagodni mousse

Jordbærmousse
Jordbærmousse

Ingredienser:

  • 250 g jordbær
  • 3 æg
  • 2 spsk sukker
  • 125 ml mælk
  • 125 ml sød fløde
  • citronmelisseblade (til pynt)

Forberedelse:

Jagodam odstranite peclje in jih pretlačite, da nastane jagodni pire. Ločite beljake in rumenjake ter jih s sladkorjem kremasto stepite. Nad vodno kopeljo zmesi počasi dodajajte mleko in sestavine stepajte tako dolgo, da nastane gosta masa. Odstavite zmes in v njo vmešajte jagodni pire. Pustite naj se sestavine ohladijo.

Medtem v drugi posodi stepite beljake in sladko smetano. V hladno jagodno kremo vmešajte sneg, nato še sladko smetano. Jagodni mousse prestavite v kozarce in ga ohladite v hladilniku.

2. Jagodna pita iz treh sestavin

Jagodna pita iz treh sestavin
Jagodna pita iz treh sestavin

Ingredienser til tærten:

  • 1 listnato testo (odtajano)
  • 450 gram friske jordbær
  • 1 spsk sukker (eller sukkererstatning)

Sestavine za stepeno smetano z limono:

  • 1 kop piskefløde
  • 2 spsk pulveriseret sukker
  • skal og saft af en halv citron

Forberedelse:

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. Listnato testo razvaljajte in ga položite na pekač, ki ste ga obložili s peki papirjem. Jagode narežite in jih razporedite po testu (približno 2 centimetra od roba). Robove testa zavihajte rahlo čez jagode. Potresite s sladkorjem. Pecite 18 do 20 minut.

Z električnim mešalnikom stepite smetano do srednje trdote, dodajte sladkor v prahu, limonino lupinico in sok. Stepajte do konca. Pokrijte in postavite na hladno za štiri ure.

3. Jagodna torta brez peke

Jagodna torta brez peke
Jagodna torta brez peke

Ingredienser:

  • 500 g jordbær
  • 250 g maslenih piškotov
  • 100 g kokossmør
  • 4 dcl mleka
  • 1 pose vaniljebudding
  • 50 g sukker
  • 30 g želatine

Forberedelse:

Zdrobite maslene piškote, dodajte jim stopljeno maslo in sestavini dobro premešajte. Maso obložite v okrogel pekač (premer 28 cm) in jo postavite v zamrzovalnik za četrt ure.

Medtem pripravite puding (sledite navodilom na vrečki) in ga prelijte po testu ter za dodatnih 15 minut postavite pekač na hladno.

Ta čas očistite jagode, jih prerežite in v ponvi skupaj s sladkorjem postavite na štedilnik, da se sladkor stopi. Spreštajte jih s paličnim mešalnikom in v maso dodajte želatino, da se ta zgosti. Nastalo kremo prelijte po torti in jo ponovno prestavite v zamrzovalnik.

Torta bi morala biti nared po 15 minutah, če se zdi še tekoča, pa jo pustite v zamrzovalniku še četrt ure.

4. Domača jagodna marmelada

Domača jagodna marmelada
Domača jagodna marmelada

Sestavine (za 10 oseb):

  • 1 kg jordbær
  • 800-900 g sukker
  • 2 citroner

Forberedelse:

Jagode operete, jim odstranite peclje in jih stresete v skledo ter posujete s sladkorjem. Pokrijte jih in pustite stati čez noč.

Naslednji dan limoni prerežite na polovico in ju ožamite. Na kuhalnik postavite kozico z dvojnim dnom, v katero date sladkor, jagode in limonin sok. Na blagem ognju pustite, da počasi zavre. Mešajte, dokler se sladkor ne stopi, medtem pa odstranjujte peno, ki se dela na marmeladi. Njeno gostoto preverite tako, da žlico marmelade prestavite na hladen krožnik, počakate tri minute in jo odrinete s prstom. Če se naguba, marmelado že lahko odstavite z vročine in jo ohladite (10 minut) ter prestavite v segrete kozarčke in neprodušno zaprete.

Še drugi recepti z jagodami

Jagodna torta iz listnatega testa
Domača baklava z jagodami
Jordbær tiramisu
Cheescake lučke z jagodami
Jagodno bananin kruh z borovnicami
Jagodna limonada
Jagodne cimetove rolce
Jagode z vaniljevo kremo

Med dig siden 2004

Fra år 2004 vi forsker i urbane tendenser og informerer vores fællesskab af følgere dagligt om det seneste inden for livsstil, rejser, stil og produkter, der inspirerer med passion. Fra 2023 tilbyder vi indhold på store globale sprog.