Mange mennesker stoppede regelmæssigt i Coljava for år siden på grund af de otte, som der blev talt om vidt og bredt, så der måtte tages en beslutning om at udvide det lejlighedsvise tilbud af de otte til hele året. For et par år siden blev turistfarmen Ostrouška Pelicon derfor skabt i hjertet af Karst, i teranens hjemland. Den vi...
Coljava 5
Komen
Mnogi so se v Coljavi že pred leti redno ustavljali zaradi osmice, o kateri se je govorilo daleč naokoli, zato je enkrat moralo priti do odločitve in občasno ponudbo osmice razširiti na celo leto. Pred nekaj leti je torej nastala turistična kmetija Ostrouška Pelicon v srcu Krasa, v domovini terana. Le-tega nam postrežejo v enkratnem ambientu prenovljenega starega hleva, ki nam v poletni vročini prav lepo ohladi duha in telo. Za prostor, v katerem je lokal, so pred leti prejeli celo arhitekturno nagrado za originalno ureditev prostora v kraškem stilu. Dejstvo je, da s turistične kmetije ne bomo odšli ne lačni, sploh pa ne žejni. Domači kruh s pršutom nam bodo popestrile vložene bučke in melancani, goveja in kokošja juhica ter obvezna jota pa imajo zelo prijeten vonj. Jedi pripravljajo po starih kraških receptih, ki so jih obudili iz pozabe, zato se izplača pozanimati se o ponudbi. Tako lahko na mizo dobimo kakšno kulinarično presenečenje v obliki blekov z benjaminovo omako iz pršuta, smetane šalotk in peteršilja. V stalno ponudbo spadata tudi svinjska prata ter pečenka, ki kar sama od sebe spolzi po grlu, zelenjave pa je tako ali tako veliko v ponudbi. Če grlo postane suho, nam pri Ostrouški poleg terana ponudijo tudi celo paleto pristnih, domačih sadnih sokov, kakršne so delale včasih že kraške none, za končno piko na i pa zaključimo kraško gostijo z domačo koprivovo žganjico.