fbpx

Vodička do kakovostnega življenjskega stila

Kaj pridobimo z najemom osebnega trenerja? Stranki, ki me najame kot osebno trenerko, oblikujem prilagojen in strokovno voden program vadbe, osebni jedilnik in jo nenehno spodbujam k zdravemu življenjskemu slogu. Tvoja študijska pot se je začela

Kaj pridobimo z najemom osebnega trenerja?

Stranki, ki me najame kot osebno trenerko, oblikujem prilagojen in strokovno voden program vadbe, osebni jedilnik in jo nenehno spodbujam k zdravemu življenjskemu slogu.

Tvoja študijska pot se je začela na biotehniški fakulteti. Po poklicu si univ. dipl. mikrobiologinja. Kaj te je pripeljalo v popolnoma druge vode?

Med študijem sem se posvetila znanstvenemu raziskovanju in veliko časa preživela v laboratoriju, kjer sem raziskovala, kako deluje celica, kako se odziva na dražljaje, ter tudi o metabolizmu, fiziologiji in biokemijskih procesih. Tematika me zelo zanima, vendar mi laboratorijsko delo ni bilo dovolj velik izziv. Začela sem iskati alternative, kako bi pridobljeno znanje uporabila na drugačen način. Ker mi je šport blizu že od nekdaj, sem našla povezavo z osebnim trenerstvom.

Kje si se izučila za osebno trenerko, kakšna znanja so za to potrebna?

Dobro poznavanje anatomije, fiziologije, biomehanike idr. je temelj vsakega osebnega trenerja in hkrati eden od pogojev za pridobitev licence. Na fakulteti sem osvojila znanja o procesih v telesu. Po končanem študiju sem odšla na izpopolnjevanje v ZDA, kjer sem razvijala vodstvene sposobnosti, se poglobila v psihologijo in motivacijo posameznika. Vodila sem treninge ameriških otrok in najstnic ter jih spodbujala k zdravi prehrani, bila njihova mentorica, svetovalka in psihologinja 24 ur na dan. Res, odlična izkušnja! Včasih je bilo že kar komično. Nekega dne smo imeli kosilo. Kot vedno, sem dekleta motivirala naj pojejo kak korenček, ker koristi njihovim očem in bodo zato gotovo premagale ostale ekipe v lokostrelstvu. 10-letna deklica, ki je bila zelo dobra v biologiji, je celo razvila svojo znanstveno hipotezo: »Ljudje smo karnivori (mesojedi), zato jaz ne bom jedla sadja in zelenjave!« Seveda je na to takoj pozabila, ko je zagledala sladoled ali krof. Smeh.

Kakšen pristop je uveljavljen v Sloveniji?

Sama pripisujem velik pomen celostnemu pristopu, ker daje dolgoročne rezultate. Opažam pa, da osebni trenerji pri nas dajejo poudarek predvsem na intenzivni vadbi in striktnem jedilniku, kar moški populaciji večinoma ustreza, ženskam pa je pogosto pomembna tudi psihološka plat, ki je precejšen dejavnik na poti do njenih ciljev.

Kako izgleda ura treninga?

Pred začetkom treninga s stranko podebatirava o počutju po prejšnjem treningu, njenih opažanjih, o trenutnem razpoloženju ipd. Nato začneva z ogrevanjem in gimnastičnimi vajami, ki jim sledi set vaj za moč in raztezanje, na koncu pa še sprostitev na kolesu ali tekaški stezi. To je tudi idealen čas, ko lahko s stranko malo podebatirava in se še bolje spoznava.

Kakšni ljudje so tvoje “tipične” stranke? Kateri so najbolj pogosti problemi, s katerimi se stranke soočajo?

Najpogosteje k meni pridejo ljudje, ki imajo težave s telesno težo zaradi neustreznih prehranjevalnih navad in premalo gibanja. Največkrat si ženske želijo izgubiti kakšno maščobno blazinico, moški pa pridobiti mišično maso. Mlade mamice bi rade imele takšno postavo kot pred nosečnostjo. Vedno pogosteje pa k meni prihajajo ljudje, ki jim različne poškodbe in bolečine preprečujejo vsakodnevna, najljubša opravila, npr. dvigniti malčka v naročje, igrati najljubši šport ali dvigniti zaboj piva (smeh).

Imaš tudi ti svojega osebnega trenerja ali si sama sebi svoj “šef”?

Sama sem svoj šef (smeh). Programe treningov si oblikujem sama, tudi jedilnik. Ker obstaja toliko teorij glede treningov, izbora živil in sestave obrokov, si rada ustvarim mnenje na podlagi svojega znanja, izkušenj in testiranja na sebi. Samo tisto, kar sem na sebi preverila in je najboljše, predlagam tudi stranki.

Se je tvoj način življenja zaradi poklica, ki ga sedaj opravljaš, zelo spremenil?

Uu, precej. Odkar sem osebna trenerka ni jutranjega poležavanja. Zbujam se s petelini, ob 5. uri zjutraj, ker me prve stranke čakajo že ob 6. uri. Urnik imam organiziran na 10 minut natančno, saj to, da sem sama svoj šef, zahteva ogromno nalog. Ni veliko časa za “zabušavanje”, zato tudi nimam televizije. Pomemben del mojega poklica so tudi moji osebni treningi, saj želim biti zgled svojim strankam. Veliko dam na kakovostno prehrano, zato je v mojem jedilniku skoraj vsa hrana organsko pridelana. Najraje imam sveža živila z malo dodatki, zato si mlečne izdelke in jajca priskrbim iz biološke kmetije na štajerskem, sadje in zelenjavo pa kupujem na tržnici Koseze. Nekatera živila, npr. biološko pridelano kikirikijevo maslo, kupujem v Kalčku v BTCju. In potem z užitkom pripravim svežo skuto s smetano, olivnim oljem in olivami … mojo najbolj slastno jed.

Za svoje stranke si na razpolago 24 ur na dan, tudi izven redne vadbe. V katerih primerih so v stiku s tabo?

Stranke me največkrat sprašujejo glede obrokov, na primer, kaj jesti na pikniku, poroki in drugih priložnostih. Sprašujejo, kako vaditi in se prehranjevati na dopustu. Zgodilo se je že tudi, da me je klicala gospa ob 22h zvečer iz proslave. Ni se želela odpovedati dobrotam, ampak izbrati manjši greh: kozarec vina ali kos torte (smeh).

Zagotovo poznaš majhne skrivnosti za izboljšanje telesnega počutja in zdravja …

Seveda! Pomembno je le poslušati svoje telo, saj bo samo povedalo, kdaj potrebuje sprehod po gozdu, počitek, sočno hruško, dobro ribo ali košček čokolade.

Mere information

Brigita Žinko

"Telo nam samo pove, kdaj potrebuje sprehod po gozdu, sočno hruško, dobro ribo ali košček čokolade."

Med dig siden 2004

Fra år 2004 vi forsker i urbane tendenser og informerer vores fællesskab af følgere dagligt om det seneste inden for livsstil, rejser, stil og produkter, der inspirerer med passion. Fra 2023 tilbyder vi indhold på store globale sprog.