Lad os i foråret vende et nyt blad og fjerne alt det, der skader vores sundhed, velvære og optimale udseende fra vores kost. Lad os dog ikke give op på velsmagende og sunde sandwich, for med blot et par smarte ændringer kan vi forvandle en usund snack til et godt måltid, der også får os til at se bedre ud.
Sendvič je lahko “nevarna” zadeva! Na žalost še prevečkrat predstavlja zgolj sinonim za beli kruh, obtežen z nezdravimi maslom, majonezo in predelanim mesom ter presladkimi marmeladami. Zato namesto belega kruha v svoj jedilnik vnesimo polnozrnatega in nezdrave namaze zamenjajmo z okusnim avocadoer, ki je, ravno prav zrel, okusnejši od masla. Že ta kombinacija predstavlja okusen in sund og rask zajtrk, ki nam bo dal ogromno energije vse do kosila.
Avocado je prava zakladnica vitaminov A in E, ki sta še posebej prijazna do naše polti. Vitamin A spodbuja obnovo celic in tvorbo kolagena v koži ter je tako odličen naravni nadomestek za retinol. Z rednim uživanjem avokada se lahko poslovimo od pigmentacij, brazgotin in suhe kože, saj bo naša koža dobila še kako potrebno vlago in pomoč pri svoji obnovi. Toda to še ni vse! “Dream teamu” okusnih in zdravih sendvičev, ki nas bodo polepšali, lahko dodamo še nekaj okusnih priboljškov, ki bodo našemu sendviču dali super lepotne moči …
1. Redkvica
Redkvica nima samo odličnega okusa, ampak v sebi skriva tudi nekaj lepotnih skrivnosti. V majhni steklenički redkvice se namreč ne skriva strup, ampak visoka količina vitamina C, ki neguje naše tkivo in velik odstotek vode, ki našemu telesu nudi še kako potrebno hidracijo.
2. Fižol
Bønner lahko pretlačimo k avokadu, ali pa z njim naš sendvič zgolj posujemo. V vsakem primeru bomo z njegovo pomočjo v naše telo vnesli kar nekaj izoflavonov, ki uspešno preprečujejo staranje naše kože.
3. Jajce
Jajce pripravimo tako, da ohranimo rumenjak še tekoč. Poširano jajce je zdaleč nekaj najboljšega, kar lahko privoščimo našemu telesu za zajtrk, saj se njegova hranilna vrednost z ravno pravšnjo temperaturo ne bo izničila. Visoka temperatura, ki je kriva da rumenjak zakrkne, namreč spremeni tudi lepotne učinke, ki jih ima še tekoči rumenjak. V jajcih najdemo lepotilne zdrave maščobe pod imenom Omega 3, ki omogočijo našim lasem, nohtom in koži, da zasijejo v vsej svoji naravni lepoti.
4. Tomat
V paradižnikovi ovojnici najdemo likopen (karotenoid, ki obarva paradižnik rdeče), ki je izjemno močan antioksidant in s svojimi anti-inflamatornimi zmožnostmi ščiti našo kožo pred grobimi zunanjimi dejavniki.
5. Rdeča paprika
Poleg likopena, imajo rdeče paprike tudi veliko vitaminov A in C, ki zagotavljata izjemno antioksidantno pomoč.
6. Olive
Olive našemu telesu nudijo zdrave maščobe, ki omogočajo raztapljanje še kako potrebnih vitaminov, ki tako uspešno vstopijo v naš organizem. Prav tako so bogate z antioksidanti, ki negujejo, vlažijo in ščitijo našo kožo. Najvažnejši med njimi je vitamin E, ki našo kožo uspešno zaščiti pred škodljivimi UV žarki, ki jih bo s toplejšimi dnevi vedno več.