fbpx

Achten Sie auf das Verfallsdatum: 5 Arten von Lebensmitteln, die nach Ablauf des Verfallsdatums niemals mehr verzehrt werden sollten

Foto: envato

Haben Sie abgelaufene Lebensmittel im Kühlschrank? Prüfen Sie, ob sie noch zum Verzehr geeignet sind.

To so živila, ki jih ni več dobro uživati, če jim je pretekel rok trajanja. Veliko živil je namreč še vedno užitnih, tudi po preteku roka, nekatera med njimi pa lahko postanejo nevarna.

Blattgemüse

Če kupujete zapakiran motovilec, rukolo ali drugo zeleno listnato zelenjavo, se držite roka uporabe. Med tovrstno zelenjavo se namreč lahko razvijejo bakterije kot je E. coli. Čeprav na pakiranju piše, da je zelenjava predhodno oprana, jo je za vsak primer zato priporočljivo oprati.

Foto: Pixabay

Namazi

Namazi so lahko zelo nevarni, če jih uživamo po preteku roka trajanja. Pogosto uporabljamo isti nož za mazanje različnih živil, kar lahko privede do kontaminacije in razvoja škodljivih bakterij. Zato je pomembno, da namaze porabimo v času njihovega roka trajanja in pazimo na higieno pri uporabi.

Solate s krompirjem, mesom, ribami

Solate, ki vsebujejo krompir, meso ali ribe, so še posebej občutljive. Na primer, domača solata iz tune, če je takoj po pripravi shranjena v hladilniku, lahko zdrži tri do pet dni, preden se začne kvariti. Pomembno je, da takšna živila ne pustimo na sobni temperaturi več kot dve uri, saj to omogoči hitro rast bakterij.

Foto: Unsplash/Giorgio Trovato

Frische Säfte

Sveže, neobdelane sokove je najbolje popiti čim prej po nakupu. Za razliko od predelanih sokov, ki so pasterizirani za uničenje škodljivih bakterij in imajo posledično daljši rok trajanja, naravni sokovi hitro postanejo prostor za bakterije. Nekateri hladno stiskani sokovi lahko zaprti trajajo do 30 dni, običajno pa jih je treba porabiti v štirih dneh.

Meso in ribe

S svežim mesom in ribami moramo biti še posebej previdni. Če kupljenega mesa ne boste pripravili v enem ali dveh dneh po nakupu, ga je najbolje takoj zamrzniti. Svežo ribo je priporočljivo hraniti v hladilniku samo en dan, piščanca in purana do dva dni, svinjino in govedino pa od tri do pet dni. Kuhano ali pečeno meso je najbolje porabiti v treh dneh.

Seit 2004 bei Ihnen

Ab 2004 Wir recherchieren urbane Trends und informieren unsere Follower-Community täglich über das Neueste aus den Bereichen Lifestyle, Reisen, Style und Produkte, die mit Leidenschaft begeistern. Ab 2023 bieten wir Inhalte in den wichtigsten Weltsprachen an.