Das Martinsfest „fällt“ auf den Sonntag nach St. Martin. Es wird jedes Jahr am 11. November gefeiert, und der Feiertag, der dem Wein gewidmet ist, wird traditionell von einem ausgiebigen Schlemmen begleitet. Wenn der St. Martin's Day auf einen Wochentag fällt, können wir das St. Martin's Feast an zwei aufeinanderfolgenden Sonntagen haben. Vorher und nachher. Der traditionelle Martinsschmaus ist vielleicht nicht der gesündeste, aber für die Feiertage können wir uns mal ein kalorienreiches Vergehen gönnen. Was bleibt von den Feiertagen übrig, wenn wir nicht beim Essen sündigen? Lassen Sie Ihr Zuhause daher auch nach Ente, Gans oder Pute, Bratkartoffeln, Hirse und Rotkohl riechen.
Tradicionalna martinova pojedina mora biti močna in obilna. Na martinovo gurmansko razvajanje pač ne sme izostati, tako kot ne sme izostati ob božični večerji. Zato na Martinovo nedeljo na sodobna prehranska načela pač pozabimo.
WEITERLESEN: Rezept: Geröstete Oliven in Olivenöl für einen gesunden Snack
Pa veste, kaj se mora (poleg kozarca cvička bzw sladkega mošta, ki sta pač samoumevna) znajti na mizi, ko pripravljamo tradicionalno martinovo pojedino? Vse izveste v nadaljevanju, kjer objavljamo recept, ki mu bodo kos tudi ljubiteljski kuharji, ne le velemojstri vihtenja kuhalnic.
Sestavine za tradicionalno martinovo pojedino:
- 30 dag mesa (race, gosi ali purana)
- 3/4 kg rdečega zelja
- 1/2 kg krompirja
- Salz und Pfeffer
- Kreuzkümmel
- Zwiebel
- Knoblauch
- ein Apfel
- Öl
Priprava tradicionalne martinove pojedine
Martinovo pojedino po tradiciji pripravimo ”okoli” hrustljave pečene race, gosi ali purana, ki so najpomembnejši del te pojedine. Očiščeno meso nasolimo in popramo ter pustimo, da nekaj časa stoji. V njegovo notranjost nato potisnemo neolupljeno ein Apfel, ga namažemo z maščobo ter pokrijemo z aluminijasto folijo. V enakomerno vroči pečici, ogreti na temperaturo med 200 in 230 °C, meso pečemo približno eno uro. Pečenemu mesu slečemo alufolijo, mu odstranimo odvečno maščobo in ga prelijemo z lastnim sokom. Pečemo še eno uro, oziroma dokler se meso ne zmehča. Da meso ostane sočno, ga medtem večkrat prelijemo z lastnim sokom in mu po potrebi dodamo malo jušne osnove ali vode. Ker ima lahko gos preveč maščobe, ji predhodno odstranimo kožo in vso maščobo. To zrežemo na kockice, jo stopimo in z njo premažemo meso. Ko je meso pečeno, odstranimo jabolko, ga narežemo na kose ter prelijemo s precejeno omako, nastalo med peko.
Priloga k tradicionalni martinovi pojedini
Na krožniku ne smejo umanjkati mlinci in rdeče zelje, za popolno martinovo pojedino pa je nujen še pražen krompir. Ker je receptov za pražen krompir toliko, kot je gospodinj, ki ga pripravljajo, način priprave prepuščamo vam. Zato pa vam zaupamo še, kako pripraviti rdeče zelje. Rdeče zelje naribamo in podušimo na olju v družbi čebule in česna. Vse skupaj zalijemo z nekaj vina ter po okusu dodamo sol, poper in kumino. Mlince pa lahko kupite ali pripravite sami doma.