HiRes1
15. avg
V zraku · dan za

28. marec že od leta 2007 gosti Uro za Zemljo, okoljsko trajnostno akcijo, ko po svetu ob 20.30 po lokalnem času za 60 minut ugasnejo luči. S to potezo posamezniki, države in lokalne skupnosti opozarjajo na nujnost boja proti podnebnim spremembam. Gre za svetovno pobudo, ki jo organizira Svetovni sklad za naravo (WWF) pri kateri lahko sodeluje prav vsak.

do
Po celem svetu
WWF
Brez vstopnine
Dogodek na Facebooku

Prvič so okoljsko trajnostno akcijo Ura za Zemljo, dan, ko za 60 minut ugasnejo luči, organizirali v Sydneyu, kmalu nato pa je zadeva prerasla v svetovni dogodek, ki vsako leto znova dokazuje, da če združimo moči- v tem primeru ugasnemo luči za eno uro- smo zmožni narediti pomembne spremembe v razmišljanju in v dejanjih. In Zemlja nas v tem trenutku potrebuje bolj kot kdajkoli, prav tako naši zanamci.

Iniciativi WWF, ki velja za največji okoljski projekt na svetu, se je pred šestimi leti prvič pridružila tudi Slovenija, ki tako skupaj s preostalim svetom poziva k boju proti podnebnim spremembam in opozarja na negativne učinke ekscesnega osvetljevanja ter poziva k skrbnemu, odgovornemu in trajnemu ravnanju z Zemljo. To je dan, ko se v temi znajdejo ne le hiše, bloki in stolpnice, pač pa tudi številne znamenitosti, v ospredje pa tudi v večjih mestih stopijo zvezde, ki so zaradi svetlobnega onesnaževanja tudi ob jasnih nočeh postale praktično nevidne.

PREBERITE ŠE: Garažna razprodaja pomlad 2015

In kako se pridružite projektu Ura za Zemljo v katerem je do sedaj sodelovalo že preko 7000 mest in velemest na vseh sedmih celinah? Med 20.30 in 21.30 uro po krajevnem času ugasnite luči ter vse električne in elektronske naprave, ki vam ne zagotavljajo osebne ali premoženjske varnosti. In ko luči spet prižgete si čez leto ponavljajte vodilno misel te iniciative: ”I will if you will” (Bom, če boš ti”) in postanite zgled oziroma inspiracija za druge. Edino tako nas čaka svetlejša prihodnost, pa čeprav z manj oziroma bolj smotrno porabljeno umetno svetlobo.

Gledališki spektakel Marvel Universe Live! 25. november, 2016 Marvel Universe Live! – oglejte si Marvelove junake v živo! Britanski band Placebo prihajajo v Zagreb 10. november, 2016 Koncert: Placebo novembra v Zagrebu Ljubljanski maraton 2016 30. oktober, 2016 Tekaška prireditev: Volkswagen Ljubljanski maraton 2016 Eyes On: Mesec fotografije Dunaj 25. oktober, 2016 Razstava: Eyes On – Mesec fotografije Dunaj 2016 ·