Svetovni dan zdravja
7. apr
V zraku · dan za

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) si vsako leto izbere temo, ki jo na svoj rojstni dan, na svetovni dan zdravja 7. aprila, še dodatno osvetli. Tokrat je v ospredje potisnila varnost hrane, saj želi odgovorne in javnost opozoriti na pomen le-te in kaj lahko sami storimo, da se na mizi znajde hrana, ki je varna za uživanje. Da gre za pereč problem priča podatek, da globalno gledano za posledicami nevarne hrane letno umre za celotno populacijo Slovenije ljudi.

Po celem svetu
WHO
Brezplačno

7. april 2015, 65. svetovni dan zdravja, bo v znamenju varnosti hrane. Namreč hrani, ki vsebuje bakterije, parazite, viruse in kemične snovi, lahko pripišemo krivdo za več kot 200 bolezni, vse od driske do raka. Kljub ”doterani” skrbi za varnost živil pa na hrano vseskozi pretijo nove grožnje (novi patogeni, spremembe v okolju, v proizvodnji in distribuciji,…), sploh odkar je svet postal globalna vas in kontaminacije in virusi preskakujejo iz kontinenta na kontinent kot za šalo.

Vse to predstavlja še dodaten izziv in potrebo po okrepitvi sistemov za varnost živil, države pa morajo pri tem delovati skupaj, saj edino tako lahko posežejo v črno statistiko. Tu kot mentor vskoči WHO, ki si želi izboljšanja varnosti preskrbe s hrano, ki se začne pri kmetiji in konča na krožniku. WHO poleg priporočil odgovornim ponuja tudi pet vsakdanjih nasvetov, kako do varnejše hrane:

  1. Naj bo čisto
  2. Ločujte surovo in kuhano hrano
  3. Hrano temeljito skuhajte
  4. Živila hranite na primernih temperaturah
  5. Uporabljajte neoporečno vodo in surovine

PREBERITE ŠE: Spomladanske prehranske navade in dieta za boljše počutje

Luža 4. april, 2015 Deseta obletnica: Legendarna Luža na Krvavcu NL2 2. april, 2015 1001 izum – razstava o odkritjih zlate dobe islamske civilizacije v Ljubljani 5. razred OŠ Majde Vrhovnik, udeleženci in mentorice projekta Muzej v malem, ki ga organizira Mestni muzej Ljubljana, MGML. 2. april, 2015 ”Emona oživljena” – razstava lutk Emona se vrača Kino Dvor je bogatejši za 3D. 31. marec, 2015 Festival Kino3Dvor – Kinodvor bogatejši za 3D filme ·