Pozdrav pomladi
11. mar
V zraku · dan za

Bliža se gregorjevo (12. marec), slovenska različica valentinovega, kar pomeni, da bodo v sklopu prireditve Pozdrav pomladi otroci in odrasli v Gradaščico spet spuščali poslikane hiške iz papirja in lesa, okrašene z rožami in od znotraj osvetljene s svečkami. Tradicionalno bo prireditev potekala na Eipprovi ulici v Ljubljani, kjer se bo barčice svetega Gregorje oz. gregorčke na pot pošiljalo v petek, 11. marca 2016, med 17. in 20. uro. Vljudno vabljeni! Dogodek je zaradi poplavljene Gradaščice žal ODPOVEDAN.

do
Eipprova ulica (ob Gradaščici), Ljubljana
Občina Ljubljana
Prost vstop

Pozdrav pomladi (Gregorčki) je tradicionalna prireditev na predvečer gregorjevega, ki vsako leto poteka na Eipprovi ulici v Ljubljani, kjer otroci in odrasli v Gradaščico spuščajo doma (ali v šoli) narejene razsvetljene barčice in hiške.

PREBERITE ŠE: 12. marec – gregorjevo ali ta veseli dan, ko se ptički ženijo

Gre za ohranjanje starega običaja, ko so obrtniki na gregorjevo po vodi spuščali lesene cokle z gorečimi svečkami, s čimer so izražali zadovoljstvo, da ob delu ne bodo več potrebovali luči. Prazniku je ime posodil sveti Gregor, prinašalec luči, ki v ljudskem izročilu velja za začetnika pomladi. Po starem, to je julijanskem koledarju se je prav na njegov god namreč začela pomlad.

55. Pokal Vitranc (2016) 5. marec, 2016 Pokal Vitranc 2016: program 55. Pokala Vitranc v alpskem smučanju Dobrodelni dogodek Ljubljanski zmaj 7. avgust, 3200 Ljubljanski zmaj: da bodo vsi otroci pihali svečke na torti Love Is Blind 7. avgust, 8400 Ljubezen od A do Ž – največja slovenska konferenca o ljubezni in partnerskih odnosih zmajev-karneval_foto_ Urška Boljkovac 6. februar, 2016 Zmajev karneval 2016 – pustni karneval na ljubljanskih ulicah · ·