Jean–Michel Jarre - vrača se francoski pionir elektronske glasbe
15. nov
Kulturni izbor · glasba

15. novembra 2016 se v Slovenijo vrača slovit francoski glasbenik, skladatelj in producent Jean Michel Jarre. Pionir elektronske glasbe je pri nas nastopil enkrat, in sicer leta 2008, ko je v sklopu turneje, prilagojene za manjše in intimnejše prostore, navdušil Halo Tivoli. Po šestih letih predaha se zdaj vrača na velike odre.

Ljubljana, Stožice
KARANTANIJA CINEMAS, d. o. o., Ljubljana
29–69 €
Dogodek na Facebooku

Oktobra letos se bo vsestranski glasbenik Jean Michel Jarre podal na evropsko turnejo The ‘Electronica’ World Tour, ki bo energijo makro koncertov prenesla še v koncertne dvorane po vsej Evropi. V sklopu turneje bo Jean Michel obiskal več kot 40 prizorišč, med njimi ljubljansko dvorano Stožice, v kateri bo nastopil 15. novembra 2016. Še prej pa bo za ogrevanje poskrbel za dobro vzdušje na nekaj poletnih festivalih.

PREBERITE ŠE: Fresh Island 2016 (Zrće) – tridnevni hip hop festival na plaži

Od glasbenika, čigar ime je sinonim za spektakel, si lahko obetamo resnično edinstveno glasbeno popotovanje, na katerem nas bo vodil skozi novosti z dveh aktualnih albumov, “Electronica 1: The Time Machine” in čisto svežega “Electronica 2: The Heart of Noise“, ki je izšel 6. maja letos. Poleg uživanja v novostih pa se obiskovalci lahko nadejajo tudi nostalgičnega popotovanja po umetnikovem nadvse bogatem glasbenem repertoarju. Enkratne priložnosti za nepozabni glasbeni dogodek v slovenski prestolnici vsekakor ne smete zamuditi.

Jean Michel Jarre velja za enega najvplivnejših glasbenikov moderne dobe, za genialnega umetnika, katerega pristop je oblikoval elektronsko glasbo in utrl pot sedanjim generacijam. S sintetizatorji se je prvič srečal v poznih šestdesetih in se po prvih komercialnih neuspehih, za katere je bila kriva eksperimentalna narava njegovega dela, počasi, a vztrajno zavihtel med velikane. Do danes je prodal več kot 80 milijonov albumov, postal pa je tudi prvi zahodnjak, ki je zaigral na Kitajskem.

Jarrovi osupljivi in razvpiti šovi na prostem so avdiovizualne poslastice, v katerih se preliva vznemirljiva mešanica luči, laserjev, pirotehnike in najnovejše tehnologije. S tovrstnimi nastopi po vsem svetu se je zapisal tako v zgodovino glasbe kot v Guinnessovo knjigo rekordov. Na lestvici koncertov z največjim številom poslušalcev drži štiri rekorde, med vrhunce pa spadata nastop v Parizu iz leta 1990, kjer so našteli 2,5-milijonsko udeležbo, in spektakel v Moskvi, kjer je sedem let kasneje presegel lastni rekord in ob 850. obletnici mesta nastopil pred 3,5-milijonsko množico.

V Sloveniji smo botra elektronske glasbe gostili leta 2008, ko je pripravil serijo nastopov za manjše prostore, s katero je počastil 32-letnico izida brezčasne mojstrovine, albuma Oxygene. Takrat je ljubljansko Halo Tivoli napolnil s kar 50 analognimi sintetizatorji, s katerimi je pričaral edinstveno koncertno izkušnjo.

Justin Bieber v Zagrebu 9. november, 2016 Koncert: Justin Bieber 2016. prihaja v Zagreb! Tindersticks 9. november, 2016 Koncert: odlični Tindersticks novembra v Kinu Šiška foto-zucchero-chocabeck-di-ari-michelson-colore-occhialidonna-moderna-jpg-JUIHWJD1 8. oktober, 2016 Koncert: Zucchero – sladki bluesman – se vrača v Ljubljano kinosiska 23. september, 2016 7. obletnica Kina Šiška: nastopili bodo Koala Voice, Noair in MFFY