Sigur-Ros-Press-Photo-Cropped-for-SPOTlight
20. okt
Kulturni izbor · glasba

Mistična islandska zasedba Sigur Rós prihaja 20. oktobra na Hrvaško, natančneje v Zagreb, kjer bo nastopila prvič. To bo njihov premierni nastop na Hrvaškem, v Sloveniji pa so prvič in edinkrat nastopili leta 2012 v Mariboru, ko so predstavili tedaj aktualen album Valtari. V Zagreb prihajajo v sklopu evropske turneje An Evening with Sigur Rós. To bo njihov edini koncert v regiji.

Dom sportova, Zagreb, Hrvaška
Los Angeles Agency
od 33,97 €
Dogodek na Facebooku

Islandska glasbena skupina Sigur Rós, ki bi jo najlažje uvrstili med predstavnike postrocka ali pa med predstavnike ambientalne glasbe, je bila ustanovljena leta 1994 v Reykjaviku, ime pa je dobila po imenu sestre enega od članov, ki se je rodila na dan ustanovitve skupine. Njihova sferična, mestoma melanholična glasba je omogočila prodor v Evropi, Severni Ameriki in na Japonskem. Sami so svojo glasbo poimenovali »slo-mo rock« (slow motion rock). Pevec Jónsi poje deloma v islandščini (Ágætis Byrjun), deloma v vonlandščini (izmišljen jezik: von v islandščini pomeni upanje). Njegov stil petja, falzet, in specifični način igranja kitare (z lokom za čelo) določata njihov enkraten slog.

PREBERITE ŠE: Koncert: Nick Cave & The Bad Seeds se oktobra 2017 vračajo v Ljubljano

Pozornost je skupina pritegnila že s svojim prvencem Von (1997), a mednarodno javnost jim je zares uspelo prepričati s svojim drugim albumom Ágætis Byrjun, ki je izšel leta 1999. Na njem najdemo uspešnico Svefn-g-englar, kar v prevodu pomeni ‘mesečnik’. Zadnji album Kveikur so izdali 2013.
Sigur Rós so sicer poleg Björk najuspešnejši islandski glasbeni izvozni artikel.

robbie willams celovec 2017 29. avgust, 2017 Koncert: šarmer Robbie Williams avgusta 2017 v Celovcu interpol 10. avgust, 2017 Koncert: newyorški trio Interpol v Beogradu in na Dunaju rita_ora_a_l 9. avgust, 2017 Festival Sziget 2017: na glasbeni festival letos prihaja tudi Rita Ora! tom jones 2. avgust, 2017 Koncert: večni plejboj Tom Jones v puljski Areni · · · · · ·