Pogled v razstavo Moda v gibanju
17. jan
V zraku · dan za

Med 16. junijem in 8. novembrom 2015 si bomo lahko v Slovenskem etnografskem muzeju ogledali interdisciplinarno razstavo o italijanskem stilu med letoma 1951 in 1990, ki jo bodo dopolnjevali utrinki slovenske mode.

do
SEM. Metelkova ulica, Ljubljana
SEM
2 - 6 €

Čudovita razstava Moda v gibanju odstira pogled na italijansko modo, na rojstvo italijanskega sloga v petdesetih letih do obdobja devetdesetih let 20. stoletja. Sočasno se v utrinkih ozira v preteklost slovenske oblačilne kulture, v njeno zgodovinsko kulturno ozadje in razvojno pot slovenske mode.

Osrednji razstavni del je vrtinec italijanskih modnih kreacij, modnih fotografij Federica Garolle in videa o italijanskem slogu 1951 – 1990, je predstava o snidenju italijanske mode s svetom sladkega življenja, “la dolce vita”, ki je v 50. in 60. letih 20. stoletja vzcvetel v Italiji in se kot razpoznavni slog “Made in Italy” nadaljuje vse do danes. Italijanski slog 1951–1990 prikazuje kulturo Italije v času njene izjemne kreativnosti skozi diskurz o modi. Predstavlja kolekcijo ženskih večernih oblek visoke mode in oblačil “prêt-à-porter” dvajsetih italijanskih vodilnih oblikovalcev, prestižnih ateljejev in modnih hiš iz obsežne zbirke mode, ki je v lasti Fundacije Sartirana Arte, dopolnjeno s štirimi drugimi oblekami. Ustvarili so jih oblikovalci Sorelle Fontana, Emilio Schuberth, Roberto Capucci, Valentino, Irene Galitzine, Emilio Pucci in še mnogi drugi, ki so dali pečat identiteti italijanske mode in s tem prispevali k podobi Italije v svetu.

Drugi del razstave – Utrinki slovenske mode – so arhivske podobe na filmu in videu s prizori kulture oblačenja pri nas in odsevi mode v igranem slovenskem filmu, ki obujajo že skoraj pozabljene čase. Razstavljene bodo kreacije mednarodno uveljavljenih slovenskih sodobnih modnih oblikovalk – Mateje Benedetti, Urške Drofenik, Maje Ferme, Maje Štamol in Svetlane Visintin – pa oživljajo prehod iz preteklosti v sedanjost.

Slavnostno odprtje razstave bo v torek, 16. junija, ob 19.00 v Slovenskem etnografskem muzeju.

Pogled v razstavo Moda v gibanjuOdpri galerijo
Predstava IDEAL 13. junij, 2015 Leja Jurišić in Teja Reba: Plesni performans IDEAL Beer Tasting 13. junij, 2015 Peer Fest – Festival “craft” piva v Kranju iStock_000005134565_Large 12. junij, 2015 Maraton Franja 2015 – največji praznik slovenskega kolesarstva jw 9. junij, 2015 James Nachtwey: Priča/Witness – razstava v Galeriji Cankarjevega doma · ·