fbpx

Domača torta Marlenka: Preprost recept za popolno medeno sladico

Marlenka – medena torta s tradicijo

Foto: envato

Torta Marlenka izvira iz Armenije, kjer so njene korenine tesno povezane s tradicionalno medeno torto. Vendar pa je zaslovela predvsem po zaslugi Marlenke Hajrapetjan, ki je v Češki republiki v 90. letih to slastno sladico prilagodila sodobnim okusom. Danes velja za eno izmed najbolj priljubljenih tort v tem delu Evrope.

Posebnost torte Marlenka je bogat okus medu in karamele, ki se popolnoma zlijejo v večplastnem biskvitu, vsaka plast pa je prepojena s kremasto karamelno kremo. S svojo nebeško teksturo in blagim, a izrazitim okusom, torta Marlenka navduši vsakogar – od najmlajših do najzahtevnejših sladkosnedov.

Zaradi svoje strukture in bogatega okusa je idealna izbira za posebne priložnosti, praznovanja ali kot sladki zaključek razkošnega kosila.

Domača torta Marlenka

  • Obroki: 8-10
  • Težavnost: srednje
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

  • 400 g gladke moke
  • 200 g sladkorja
  • 150 g masla
  • 3 žlice medu
  • 2 jajci
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 1 žlička kisa
  • Za kremo:
  • 600 g kondenziranega mleka (karameliziranega)
  • 300 g masla
  • 100 g sesekljanih orehov za dekoracijo

Navodila

  1. Priprava testa: V večji posodi nad soparo raztopite maslo, sladkor in med, da dobite gladko zmes. Nato odstavite z ognja in vmešajte sodo bikarbono s kisom. Ko se mešanica rahlo ohladi, dodajte jajca in postopoma primešajte moko. Zamesite mehko testo.
  2. Peka plasti: Testo razdelite na 6 enakih delov. Vsak del razvaljajte na velikost tortnega modela (premer približno 24 cm). Vsako plast posebej pecite na 180°C približno 5-7 minut, dokler ne postane zlato rjava. Pustite, da se plasti ohladijo.
  3. Krema: V mešalniku stepite maslo, nato počasi dodajajte karamelizirano kondenzirano mleko, da dobite kremasto zmes.
  4. Sestavljanje torte: Vsako plast premažite s kremo in naložite eno na drugo. Po vrhu in ob straneh premažite preostalo kremo in torto okrasite s sesekljanimi orehi.
  5. Hlajenje: Torto postavite v hladilnik za najmanj 4 ure, najbolje čez noč, da se okusi prepojijo in torta zmehča.

Torta Marlenka je popoln dodatek za vsak praznični dogodek ali družinsko kosilo. Njena nežna tekstura in bogat okus vas bosta zagotovo očarala, gostje pa bodo navdušeni nad tem, kako ste mojstrsko pripravili to preprosto, a hkrati razkošno sladico.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.