Pri nas se za božič na mizi znajde kolikor toliko zanesljiv meni: čebulna juha, pečen piščanec, pečena zelenjava in božični kolač. Odstopanja so redka, kar pa ne moremo trditi za ostale dele sveta. V nadaljevanju vam razkrivamo 5 najbolj nenavadnih božičnih jedi, ki se na krožnikih znajdejo drugje.
Preverimo Los 5 platos navideños más insólitos, ki se znajdejo na praznično obloženi mizi v oddaljenih kotičkih sveta.
1. Mopane: pečene gosenice (Južna Afrika)
V Južni Afriki za božič ne gre brez pečenih gosenic. Medtem ko večino migetajočega “pridelka” posušijo in shranijo za zimo, si za božično večerjo privoščijo sveže pečene gosenice.
2. Kentucky Fried Chicken: ocvrt piščanec (Japonska)
Na Japonskem je praznovanje božiča redko. Zahvaljujoč japonski KFCjevi reklami, ki slavi božič, pa se 25. decembra večina Japoncev kljub svoji veroizpovedi (na Japonskem prevladujeta šintoizem in budizem) odloči za vedro ocvrtega piščanca.
3. Mattak in kiviak: surova kitova mast in fermentirane ptice (Grenlandija)
Na Grenlandiji božič praznujejo s tradicionalnimi inuitskimi jedmi, ki jih le redko vidimo zunaj Arktike. Mattak – surova koža kita glavača – se postreže narezana na kocke, kiviak – fermentirane ptice – pa se po sedmih mesecih fermentiranja postreže naravnost iz tjulnove kože. Ogled videa odsvetujemo vsem z občutljivim želodcem.
4. Smalahove: pečena jagnečja glava (Norveška)
Jagnjetina je priljubljeno meso, ki ga postrežejo skoraj povsod po svetu. Vendarle se na Norveškem ne navdušujejo zgolj nad kračami in rebrci, ampak si za božično večerjo privoščijo posebno specialiteto. Norvežani na božično obloženem krožniku najraje vidijo kar celo jagnječjo glavo.
5. Janssons frestelse: ribji gratin (Švedska)
Janssons frestelse je hrustljavo zapečeni ribji gratin, ki ga Švedi pripravijo iz krompirja in rib (v receptih dandanes prevladujejo inčuni, sardele in postrvi).