fbpx

9 días festivos más oscuros que Halloween

Famadihana

En las jornadas de Halloween o Halloween, que muchos llaman sin dudar la festividad “más aterradora” del año, buscamos otras fiestas no menos aterradoras que se celebran en todo el mundo. Infórmate sobre qué son, cuáles son sus características y dónde tienen lugar en el artículo.

Poglejmo, kateri prazniki so poleg noči čarovnic temačni in nas navdajajo s čudnimi občutki.

1. Halloween ali noč čarovnic

Halloween - noč čarovnic
Halloween ali noč čarovnic

Halloween ali noč čarovnic je izjemno priljubljen praznik v ZDA, prav tako pa tudi že drugod po svetu. V resnici predstavlja okrajšavo za “All Hallow’s Eve” oziroma “Hallow Eve” (večer vseh svetih oziroma večer pred vsemi svetimi). Medtem ko ta praznik sodi med krščanske, ima korenine v galskih poganskih obredih.

2. Día de los Muertos, México

Dia de los Muertos
Dia de los Muertos

Mehiški praznik Dia de los Muertos sovpada z nočjo čarovnic in je prav tako zlitje krščanskega praznika večer pred vsemi svetimi in vsemi svetimi z avtohtonimi verskimi tradicijami. Dia de los Muertos se je začel kot azteški praznik v čast boginje Mictecacihuatl ter se pozneje pomešal s krščansko tradicijo v času evropske kolonizacije v Mehiki. Zunaj Mehike je praznik znan po svoji barvitosti in spektakularni, a strašljivi estetiki.

3. Bonfire Night o Guy Fawkes Night, Gran Bretaña

Bonfire Night ali Guy Fawkes Night
Bonfire Night ali Guy Fawkes Night

“Remember, remember, the fifth of November, the gunpowder, treason, and plot,” se začne rima v Angliji. Ta spominja na poskus in neuspeh skupine katoliških radikalcev, ki so želeli razstreliti angleški parlament. Praznik vključuje obredni požig podobe Guya Fawkesa, najbolj nepozabnega člana skupine. V preteklosti je imel praznik različne protikatoliške podtone in včasih so namesto Fawkesa zažigali podobo papeža, dandanes pa ga praznujejo z velikanskim kresom in ognjemetom.

4. Festival luči, Azija

Festival luči na Tajskem.
Festival luči na Tajskem

Festival luči se praznuje po vsej Aziji in ima različna ozadja, na Kitajskem naj bi praznik slavili kot obred, ki potrdi konec zime in vrne svetlobo. Drugod se festivali praznujejo na jesensko enakonočje, ki bolj sovpada z nočjo čarovnic. To je eden izmed najlepših strašljivih svetovnih festivalov, kjer ljudje spustijo na tisoče plavajočih lučk v nočno nebo, kar je včasih simboliziralo opuščanje starega jaza in pozdrav novemu.

LEE MAS: Jack Nicholson: 15 citas que evocarán la atmósfera de Halloween

5. Hungry Ghost Festival, Kitajska

Hungry Ghost Festival
Hungry Ghost Festival

Hungry Ghost je budistični praznik, kjer se ljudje s spoštovanjem spominjajo mrtvih. Praznik je tudi tesno povezan s čaščenjem prednikov. Da počastijo padle življenjske sopotnike, mnogi budisti pustijo proste sedeže s krožniki hrane za mrtve. Praznik ima veliko različic: z lučkami, nastopi in kresovi.

6. Up Helly Aa, Shetlandsko otočje, Škotska

Hasta Helly Aa
Hasta Helly Aa

Up Helly Aa, praznik z vikinškim pridihom, je izjemno slikovit festival na škotskem Shetlandskem otočju. Praznuje se na koncu božičnega časa. Največji festival poteka v Lerwicku in je sestavljen iz procesije z baklami, ki se konča z metanjem bakel v vikinške ladje, ki gorijo.

7. Gai Jatra, Nepal

Gai Jatra
Gai Jatra

Gai Jatra, festival krav, je nepalski praznik, ki se spominja ljudi, ki so umrli v prejšnjem letu. Krave pripeljejo na festival tisti, ki so v tem letu izgubili družinskega člana. Včasih se lahko krava zamenja z majhnimi dečki, oblečenimi v krave. Čeprav obstajajo grozljivi elementi festivala, je večinoma časa ta praznik veliko bolj prikupen kot druga praznovanja mrtvih. Festival naj bi se  začel s smrtjo sina kralja Hinda. Ta je namreč želel videti kraljico znova nasmejano, zato je pripravil festival, kjer naj bi nagradil vsakogar, ki bi kraljico spravil v smeh. Danes je festival poln šal, satir in posmeha.

8. Famadihana, Madagaskar

Famadihana
Famadihana

Famadihana je gotovo zmagovalec med prazniki, posvečenimi mrtvim. Obred na Madagaskarju je znan kot “obračanje kosti”. Sorodniki dobesedno izkopljejo pot do mrtvih, zavijejo trupla in z njimi plešejo. Tradicija izvira iz prepričanja, da mrtvi ne morejo v celoti vstopiti v posmrtno življenje, dokler se ne razgradijo v celoti, kar pa lahko traja več let.

9. Wilder Mann

Charles Fréger, Wilder Mann
Charles Fréger, Wilder Mann

Wilder Mann ni poseben praznik, temveč zbirka fotografij kostumov številnih evropskih poganskih obredov francoskega fotografa Charlesa Frégerja. Eden od splošno razširjenih karakterjev v teh ritualih je “Wilder Mann” (divji mož), ki je pol človek pol žival. Gre za dokaz, da čeprav je velik del Evrope globaliziran, so tukaj še zmeraj zametki antičnega poganstva, ki se izvaja na celini.

Más información

Adaptado y adaptado de:
matadornetwork.com

contigo desde 2004

Del año 2004 investigamos tendencias urbanas e informamos a nuestra comunidad de seguidores diariamente sobre lo último en estilo de vida, viajes, estilo y productos que inspiran con pasión. A partir de 2023, ofrecemos contenido en los principales idiomas del mundo.