fbpx

Aplicaciones que no conviene tener en el teléfono y que incluso pueden ser muy peligrosas

Trgovina za mobilne aplikacije

Katere vrste aplikacij vam žrejo baterijo, so popolna potrata vašega časa in katerih se je pametno izogibati.

Naš pametni telefon nam zna zahvaljujoč morju aplikacij povedati že dobesedno vse kar nas zanima. Nameščanje aplikacij za točno določeno opravilo je postalo že skoraj praksa. Že samo za spremljanje vremena nas bo telefonska trgovina zasula z vrsto aplikacij različnih razvijalcev. Malokdo pa pomisli, da bi nam katera od teh aplikacij lahko tudi škodila.

Pestra izbira aplikacij daje nepridipravom možnost, da v seznam vrinejo tudi svojo, na videz neškodljivo solicitud, ki mogoče več kot odlično služi svojemu namenu. A pomembno je tisto, kar se dogaja en el fondo. Okužba s računalniškim virusom je včasih rezultirala v izjemno počasno delovanje naprave. Trik novodobnih digitalnih okužb pa je ta, da medtem, ko je naprava okužena, ta deluje imperturbable. V ozadju pa trojanski konj zbira podatke o uporabniku in jih pošilja nepridipravom.

Naš seznam sestoji iz tematskih aplikacij, katere so v preteklosti že imele težave s okužbami s virusi oziroma so znane po tem, da telefonu ne koristijo popolnoma nič. Kvečjemu ga upočasnijo y so baterijsko potratne/strong>. Ob prihodu nove vrste zlonamerne kode “bufón” pa smo dodali še seznam znanih aplikacij, katere so bile zaradi okužbe odstranjene iz digitalnih trgovin.

Najboljša preventiva je, da vse aplikacije naložite preko uradne trgovine Google Play o App store. Pri tem vselej preverite oceno razvijalca in število nalaganj apliakcije. Ne nalagajte apliakci z malim številom “pretakanj” in slabo oceno.

Antivirusni programi

Antivirusni programi
Antivirusni programi

V kolikor na spletu ne zahajamo na vprašljive spletne strani in ne pobiramo aplikacij neznanih razvijalcev, potem antivirusnega programa na pametnem telefonu zagotovo no necesitamos. Vsaj ne takih od množice neznanih razvijalcev. Včasih je lahko antivirusni program delo nepridipravov, ki prek njega kradejo osebne podatke iz telefona. Poleg tega vam lahko zaznavajo lažne okužbe ter naprošajo za posodobitev v nekakšno PRO različico. Kar pomeni, da vas brez sramu sprašujejo za bančne transakcije znotraj aplikacije, kar pa je past.

Aplikacije za optimizacijo sistema

Aplikacije za optimizacijo sistema
Aplikacije za optimizacijo sistema

Operacijski sistem na telefonu že sam poskuša uravnavati najbolj optimalno delovanje naprave. Nekaj generacij nazaj pa je tudi vsak telefon s sistemom Android dobil nekakšen vmesnik za optimizacijo in razbremenitev sistema. Ločeni programi zato niso potrebni. Pa tudi nikoli niso prav dobro delovali. Kvečjemu so le požrli veliko baterije in prikazovali ogromno oglasov.

Aplikacije za defragmentacijo diska

Aplikacije za defragmentacijo diska
Aplikacije za defragmentacijo diska

Kar je smiselno za običajne vrteče trdi diske v računalnikih, ne pomeni, da je isto smiselno tudi za SSD diske. Običajni trdi diski zaradi “razpršenosti” podatkov na vrtečem disku porabijo več časa, da te podatke najdejo. S defragmentacijo zato običajni vrteči se disk pohitrimo. SSD premikajočih delov nima in podatke prebira imperturbable, ne glede na fragmentacijo/razpršenost. Podobne “diske” imamo tudi v telefonih, zato so ti programi popolnoma neuporabni. Nekateri tudi zaprosijo za dostop do osebnih podatkov, kar je sumljivo. Pri tovrstnih diskih je pomembno le, da jih ne preveč zapolnimo, saj jim tako podaljšamo življenjsko dobo.

Nesmiselne aplikacije, kot je recimo detektor laži

Nesmiselne aplikacije
Nesmiselne aplikacije

To so sicer ene tistih aplikacij, ki jih ne jemljemo resno in jih naložimo zato, da se pohecamo s prijatelji. Načeloma niso škodljive, čeprav se lahko zgodi, da za delovanje zahtevajo dostop do imenika, sporočil, itd. V tem primeru jih nikakor ne namestimo.

Znane aplikacije, ki so okužene s zlonamerno kodo “Joker”. Okužba s to kodo pomeni to, da nepridipravi od uporabnika kradejo denar. Zaradi dostopa do funkcij telefona, kot je pošiljanje SMS sporočil y klicanje, lahko uporabnika v ozadju naročijo na plačljivo storitev.

Aplikacije družbenih omrežij

Redes sociales
Redes sociales

Kot uporabniki tovrstnih aplikacij se moramo že v samem začetku zavedati, da bodo o nas zbirale osebne podatke. Takšnih in drugačnih afer ni malo, predvsem na strani Facebook. Te aplikacije tudi zelo rade hrustajo našo batería, saj rade tečejo v ozadju in nas zasuvajo s obvestili. Seveda se slednjim ne boste odpovedali. Lahko pa omejite njihovo delovanje in nadzirate podatke, ki jih zbirajo o vas. Prav tako je priporočljivo, da omejite njihovo aktivno osveževanje in tako hranite energijo vašega pametnega telefona.

Aplikacije, namenjene otrokom

Aplikacije za otroke
Aplikacije za otroke

Izjemno popularne aplikacije, kot je video aplikacija Tik Tok, katera je mišljena za mladostnike in otroke tudi mlajše od 13 let – na žalost predstavljajo potencialno zbirališče za pedofile in marsikoga z nečednimi nameni. Zato spremljate uporabo slednjih na pametnih telefonih vaših otrok.  Spet druge aplikacije temeljijo tudi na pošiljanju anonimnih sporočil, kot recimo Ask.fm, kar se lahko hitro sprevrže v žaljenje uporabnikov ter posledično spletno nasilje. Zato bodimo pozorni. Telefone vaših otrok skrbno nadzirajte in zahtevajte dostop do vsebine ter hranite gesla.

contigo desde 2004

Del año 2004 investigamos tendencias urbanas e informamos a nuestra comunidad de seguidores diariamente sobre lo último en estilo de vida, viajes, estilo y productos que inspiran con pasión. A partir de 2023, ofrecemos contenido en los principales idiomas del mundo.