fbpx

aceite de argán

El árbol de argán, el "árbol de la vida" para los bereberes del desierto, sólo crece en el suroeste de Marruecos, alrededor de Agadir y Essaouira. Del fruto del árbol de argán se obtiene el aceite de argán, utilizado en la cocina y también muy valorado en la industria cosmética. El método tradicional para extraer aceite es muy...

Arganovo drevo, “drevo življenja” za puščavske Berbere uspeva samo še na jugo-zahodu Maroka, v okolici Agadirja in Essaouire. Arganovo olje, ki ga uporabljajo v kulinariki in je visoko cenjeno tudi v kozmetični industriji, pridobivajo iz plodov arganovega drevesa. Tradicionalna metoda za pridobivanje olja je zelo dolgotrajna, običajno se je poslužujejo berberske ženske. Te sedijo na tleh, med nogami imajo ploščat grob kamen z vdolbino v kateri s pomočko okroglih kamnov drobijo plodove arganovega drevesa. Ti so zeleni in spominjajo na olive, čeprav so večji in bolj okrogli. Znotraj zelenega olupka je trda lupina. Ko jo zdrobijo, pridejo do jedrc, bogatih z oljem. V enem plodu so lahko največ tri jedrca. Ta nežno spražijo, kar olju doda značilen, oreščkast okus. Po praženju jedrca stiskajo med kamnitimi ploščami. Za en liter olja je potrebnih približno 35 kilogramov jedrc. Zaradi dolgotrajnega postopka so začeli olje stiskati tudi strojno. Arganovo olje je bogato z vitaminom E, karotenom, maščobnimi kislinami in antioksidanti … Znižuje holesterol, preprečuje arteriosklerozo in omili remvatične težave, gladi gube ter pomlajuje kožo. Olje, ki ga uporabljamo v kulinariki je nujno narejeno iz praženih arganovih jedrc, medtem ko olje iz nepraženih jedrc uporabljamo v kozmetiki za masažo, zdravljenje različnih kožnih nepravilnosti in bolezni … Zaradi njegove cene (za 250 ml bomo lahko odšteli tudi 30 evrov) lahko nepoznavalci kupimo tudi ponaredek – pogosto pod imenom arganovo olje prodajajo kar olivno olje, obarvano s paprika ali kakšnim drugim barvilom.

Tekoče zlato v kuhinji
Arganovo olje je samo po sebi tako dobro, da ga lahko preprosto postrežemo na krožniku in ponudimo s kruhom. Sicer pa z njim lahko izboljšamo okus solatam, kus kusu, samo kapljica je dovolj, da izboljšamo okus različnim hladnim juham (španska hladna juha, bučna juha…), pečeni zelenjavi. Za popoln berberski zajtrk lahko nekaj kapljic arganovega olja zmešamo z jogurtom in medom. Odlično se poda h pečenim ribam in ostalim morskim dobrotam. Arganovega olja zaradi njegovih dragocenih maščobnih kislin nikoli ne segrevamo, temveč ga jedem dodajamo na koncu, hladnega samo za okus. Ravno zaradi tega je zelo priljubljen tudi pri ljudeh, ki uživajo samo presno hrano. Odlično se ujema z limoninim sokom in kozjim sirom. Z nekaj kapljicami arganovega olja lahko aromatiziramo rižote in različne testenine, katerim da arganovo olje toliko okusa, da je dovolj, če dodamo le še malce soli in sveže mletega popra. Tudi sicer ima arganovo olje toliko okusa, da ga je škoda uporabljati v močno začinjenih jedeh ali v kombinaciji z začimbami, ki so že same po sebi zelo aromatične. Iz ostankov, pridobljenih ob pridelavi arganovega olja pripravijo temno rjavo pasto amlou, ki ji dodajo sladkor in jo ponudijo kot namaz za kruh. Okus ima podoben kot arašidovo maslo.

contigo desde 2004

Del año 2004 investigamos tendencias urbanas e informamos a nuestra comunidad de seguidores diariamente sobre lo último en estilo de vida, viajes, estilo y productos que inspiran con pasión. A partir de 2023, ofrecemos contenido en los principales idiomas del mundo.