¡Qué unilaterales somos! De izquierdas, diría yo, porque muchas veces sólo nos detenemos en los templos culinarios eslovenos al este de Geoss. Nos espera tanta comida increíble justo en el límite derecho de nuestra patria avícola. Brežice, para muchos una parte olvidada de la Eslovenia culinaria, esconde la primera liga culinaria. En ...
Trg izgnancev 7
Brežice
Kako smo le tako enostranski! Levičarski, bi lahko rekel, saj se prepogosto ustavljamo le v slovenskih kulinaričnih hramih vzhodno od Geossa. Pa toliko neverjetne hrane nas čaka prav na desni meji naše kokošje domovine. Brežice, za marsikoga pozabljeni del kulinarične Slovenije pa skriva kulinarično prvo ligo. V Oštariji Debeluh se pod vodstvom Jureta Tomiča ustvarja dvodelna kulinarika. Imenu primerno nas bo Jure razveselil s pristno etnično hrano, kakršne ne najdemo na vsakem vogalu. Čevapi, uštipci, pleskavice, zajetna žlica pristnega kajmaka, pa najbolje še prebranec za povrh in kislo zelje, da požene prebavo. Ampak, naj nas banalnost južnih mesnin ne zavede. Debeluh skriva debelo skrivnost, gre za eno od petih slovenskih gostiln, ki je član JRE, Jeunes Restaurateurs d’Europe. Mladi evropski kulinariki! Se sliči hecno, kajne, ko govorimo o čevapih? Jure bo bolj zahtevne goste z veseljem premamil z eleganco kulinarike, ki bo vsakemu, še tako izbirčnemu visokojedcu odprla oči za kulinariko desno od sredine, obenem pa se mu bodo oči kar posvetile ob vinski ponudbi, ki ji ni para! Tisti, ki jim je pa za visoko kulinariko malo mar, pa se bodo vedno znova vračali na čevape.