fbpx

Rosquillas que se pueden disfrutar sin una pizca de mala conciencia

Foto: ThinkStock

Si hemos decidido comer más sano y eliminar de nuestra dieta muffins, tartas, patatas fritas, hamburguesas y similares snacks poco saludables, la noticia de que también existen donuts más saludables que podemos morder sin remordimientos de conciencia nos hace inmensamente felices. Especialmente durante la época de carnaval, cuando los seductores aromas de los dulces tradicionales se esparcen a nuestro alrededor.

Desierto je bil v naših krajih praznik, ki je predpisoval obredne jedi, saj so na pomladno rodovitnost zemlje naši predniki poskušali vplivati tudi s svojo prehrano. Ker so si želeli obilne letine, so si v pustnem obdobju zaželeli čim bolj polne krožnike in bogato hrano. Ker pa jih je čakal tudi post, so imeli dovolj močan razlog, da so si pred njim privoščili čim več tradicionalnih dobrot.

Predpisane praznične jedi so se v različnih krajih po Sloveniji razlikovale, vendar je povsod veljalo, da je pust praznik, ko se je treba najesti, pa četudi je revščina pri hiši. Pustovanje je samo enkrat na leto in takrat si je poleg ostalih tradicionalnih jedi nujno privoščiti vsaj en krof. Nikar ne zavračajmo tradicije, vendarle pa lahko sebi in svojim najbližnjim spečemo bolj zdrave in še vedno okusne krofe.

Le zagrizimo vanje! Foto: ThinkStock
Le zagrizimo vanje! Foto: ThinkStock

Ingredientes

Kvasec:

  • 0,5 dl toplega mleka
  • 60 g kvasa
  • 20 g rjavega sladkorja
  • 20 g pirine moke

Masa:

  • 1.000 g pirine moke
  • 60 g kokosovega masla
  • 50 g de azúcar moreno
  • 4 yemas de huevo
  • 5 dl toplega mleka
  • 0,5 dl ruma
  • 3 kapljice vanilijeve arome
  • cáscara de limón
  • pizca de sal

Relleno:

  • 200 g domače marelične marmelade brez dodanega sladkorja

Preliv (namesto nadeva):

  • chocolate negro
  • mandljevi lističi

Preparación:

Najprej pripravimo kvasec, in sicer v posodi s toplim mlekom razpustimo kvas, dodamo moko in rjavi sladkor. Sestavine pomešamo, postavimo na toplo in pustimo, da zmes vzhaja. Medtem v skledi zmešamo kokosovo maslo s sladkorjem in rumenjaki, prilijemo mleko, rum, vanilijevo aromo, limonino lupino in vzhajan kvas. Sestavine dodamo k pirini moki, ki smo jo predhodno solili. Zamesimo testo in ga položimo v skledo, malo pomokamo in pokrijemo ter pustimo na toplem, da vzhaja 30 minut. Iz vzhajanega testa oblikujemo štruco, iz nje narežemo manjše hlebčke in jih položimo na pladenj, ki smo ga predhodno obložili s papirjem za peko.

Da se izognemo nezdravemo cvrtju, krofe spečemo na papirju za peko v pečici.  Foro: ThinkStock
Da se izognemo nezdravemo cvrtju, krofe spečemo na papirju za peko v pečici. Foro: ThinkStock

Pladenj prekrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da hlebčki na toplem vzhajajo še 15 minut. Krofe na 180 stopinjah pečemo približno 50 minut in jih med peko previdno obračamo. Zlato zapečene krofe brez svetlejše sredinske obrobe, ki je posledica cvrtja, nadevamo z domačo marelično marmelado oziroma premažemo s čokoladnim prelivom in posujemo z zdravimi mandljevimi lističi.

Naravnost izvrstni so! Foto: ThinkStock
Naravnost izvrstni so! Foto: ThinkStock

contigo desde 2004

Del año 2004 investigamos tendencias urbanas e informamos a nuestra comunidad de seguidores diariamente sobre lo último en estilo de vida, viajes, estilo y productos que inspiran con pasión. A partir de 2023, ofrecemos contenido en los principales idiomas del mundo.